Ako ne postoji bosanski jezik, onda ne postoje ni srpski ni hrvatski

Poslanik Koalicije “Domovina” u Narodnoj skup┼ítini Republike Srpske (NSRS) Admir ─îavka upozorio je u izjavi za ÔÇ×Avaz” na namjerno pogre┼íno tuma─Źenje Ustava RS kada su u pitanju slu┼żbeni jezici.

– Ako Ustav RS ne poznaje bosanski jezik, onda ne poznaje ni srpski ni hrvatski. Svi politi─Źari u RS veoma dobro znaju da u Ustavu RS decidirano pi┼íe da se radi o jeziku bo┼ínja─Źkog naroda, a istovremeno zaboravljaju da u Ustavu RS pi┼íe i ÔÇ×jezik srpskog” i ÔÇ×jezik hrvatskog naroda” – istakao je ─îavka.

Iz Ustava RS je jasno, dodaje ─îavka, da ne postoje ni srpski ni hrvatski jezik, jer se oni nigdje ne spominju. ─îavka dodaje da se slovo zakona mora po┼ítovati i da se iz Ustava ne mo┼że uzimati par─Źe kao sa ┼ívedskog stola.

– Za┼íto se vje─Źito slu┼żimo ÔÇ×┼ívedskim stolom” i uzimamo samo ono ┼íto nam u odre─Ĺenom trenutku odgovara? Postavlja se i pitanje za┼íto su predstavnici Bo┼ínjaka svih ovih godina ┼íutjeli i nisu reagirali na ovu ustavnu odredbu koja je vi┼íe nego jasna. Za┼íto se redovno u svim podnesenim apelacijama nije navodila upravo ova ustavna odredba – pita ─îavka.

Prema tuma─Źenju zakonodavnih predstavnika u RS, srpski i hrvatski jezik su, dodaje on, neustavni i ne postoje u Ustavu RS.

– Upornim bavljenjem ovim temama smo postali statisti─Źka gre┼íka, sada i zvani─Źno, jer je samo 9.500 djece upisano u prvi razred osnovne ┼íkole u RS. Razvla─Źimo pamet svim narodima koji ┼żive u RS Uporno nam se zabranjuje da svoj jezik nazivamo kako mi ┼żelimo i zato smo do┼íli do toga da nas je svake godine za 20.000 manje – kazao je ─îavka.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐