Analitičari o demarkaciji: Moguća su iznenađenja

Poslanici Skupštine Kosova danas od 16 sati ponovo razmatraju Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma demarkacije granice sa Crnom Gorom. Vladajuća koalicija tvrdi da je obezbjedila potrebnih 80 glasova.

Pored poslanika vladajuće koalicije i opozicionog Demokratskog saveza Kosova, za demarakciju bi danas trebalo da glasa i goranski poslanik Adem Hodža, koji je dio poslaničke grupe “Srpska lista”, dok ostali poslanici “Srpske liste” neće glasati. Vladajuća koalicija sada ima i glas Donike Kadaj-Bujupi koja se, napustivši “Samoopredjeljenje”, vratila u svoju bivšu partiju Alijansu za budućnost Kosova, premijera Ramusha Haradinaja. Još uvijek se ne zna kako će glasati 12 poslanika izašlih iz “Samoopredjeljenja”, koji su formirali novu poslaničku grupu nazvanu “Grupa nezavisnih poslanika”.

Politikolog iz srpske zajednice na Kosovu Ljubomir Stanojković u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, ocjenjuje da je glas goranskog poslanika Adema Hodže za demarkaciju, rezultat kompromisnog dogovora vladajuće koalicije sa “Srpskom listom”.

“Očigledno je napravljeno solomonsko rješenje, pa će jedan član parlamentrane grupe “Srpska lista”, Goranac Hodža, glasati danas za demarkaciju. Iskreno se nadam da će doći do ratifikacije, ali vladajuća koalicija je obezbjedila samo 80 glasova, sada treba sve skupiti u 16h, neko može iz tehničkih ili nekih nepredviđenih razloga da bude odsutan u tom momentu”, kaže Stanojković.

A politički analitičar Nehxhmedin Spahiu smatra da se još uvijek ne zna kako će poslanici u Skupštini Kosova danas glasati, napominjući da su moguća iznenađenja.

“Nagovjestili su da je obezbjeđeno 80 glasova nakon dogovora sa Srpskom listom da Goranac Hodža glasa za demarkaciju, ali može da se desi da neki poslanik iz Demokrtaske partije Kosova ili Demokratskog saveza Kosova odustane i da ne glasa za ratifikaciju sporazuma o razgraničenju”, ocjenjuje Spahiu za radio Kosovo 2.

Spahiu dodaje da bi neusvajanje Zakona o demarkaciji granice sa Crnom Gorom bio jasan pokazatelj da je vladajuća koalicija neozbiljna i neprofesionalna, te da bi moglo da izazove ozbiljne unutrašnje političke probleme.

Ratifikovanje sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom je, pored borbe protiv korupcije, uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.

Skupština Crne Gore je već ratifikovala ovaj sporazum.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana