Bez obrazloženja Trump smijenio Rexa Tillersona sa dužnosti državnog sekretara

Mjesto državnog sekretara SAD-a obavljat će direktor CIA-e Mike Pompeo, a na čelo Agencije dolazi Gina Haspel.

Američki državni sekretar Rex Tillerson smijenjen je s dužnosti, a zamijenit će ga sadašnji čelnik CIA-e Mike Pompeo, objavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump, prenose agencije.

Bez obrazloženja odluke

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni tajnik. On će odraditi sjajan posao! Zahvaljujem Rexu Tillersonu na njegovoj službi! Gina Haspel će postati nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitke svima!”, napisao je Trump na Twitteru.

Predstavnik Bijele kuće, koji je insistirao na anonimnosti, izjavio je povodom smjene državnog sekretara Tillersona da je Trump želio da ima novi tim uoči razgovora sa Sjevernom Korejom i raznih trgovonskih pregovora, prenio je Reuters.

Istovremeno, direktor CIA-e Mike Pompeo kaže povodom najavljenog imenovanja da je zahvalan predsjedniku Trumpu na prilici da “služi kao direktor Centralno obavještajne agencije i prilici da služi kao državni sekretar”.

“Njegovo (Trumpovo) vođstvo je SAD učinilo sigurnim i radujem se da predstavljam njega i američki narod pred ostatkom svijeta za dalji prosperitet SAD-a. Rad sa velikim ljudima u CIA-i, koji su najnapredniji i najtalentovaniji državni službenici sa kojima sam se susreo, bio je jedna od velikih počasti u mom životu”, napisao je Pompeo u saopštenju, prenosi Washington Post.

Gina Haspel, koja će biti imenovana za novu direktorku CIA i ujedno postati prva žena na tom mjestu izjavila je da je uzbuđena zbog unapređenja.

“Nakon 30 godina rada u CIA-i, bila mi je čast što sam radila kao zamjenik Mikea Pompea u prethodnoj godini. Zahvalna sam na prilici predsjedniku Trumpu i njegovim povjerenjem u mene da me izabere za novog direktora Centralne obavještajne agencije”, rekla je Haspel.

Najveća promjena u administraciji

Smjena Rexa Tillersona dosad je najveća promjena u Trumpovoj administraciji, a očekivala se još od oktobra kada su na površinu izbile nesuglasice između njih dvojice. Tada je, navodno, Tillerson Trumpa nazvao “kretenom”.

Trump je javno nekoliko puta potkopao nekoliko Tillersonovih diplomatskih incijativa, a svog državnog sekretara prošle sedmice nije niti obavijestio da prihvaća sastanak sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom.

Tillerson se nekoliko sati prije Trumpove odluke vratio sa skraćenog službenog puta u Africi.

Američki predsjednik nije dao objašnjenje zbog čega je došlo do smjene Tillersona.

Tillerson je na mjesto državnog sekretara došao s položaja predsjednika uprave ExxonMobila, velike naftne kompanije, gdje je proveo cijelu karijeru. U trenutku imenovanja nije imao nikakvih diplomatskih iskustava.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana