Bivši šef OSCE-a tokom rata na Kosovu: Sramota za Francusku što još uvijek provodi srpske potjernice

Hapšenje lidera Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramusha Haradinaja, od strane francuskih vlasti, mnogo je pogodilo američkog prijatelja Kosova, Williama Walkera.

Bivši šef OSCE-a tokom rata na Kosovu ostao je na vanrednoj sjednici na kojoj su se članovi Skupštine okupili da razgovaraju o hapšenju Haradinaja.

Walker je, takođe, dao izjavu o Haradinaju za kojeg kaže da ga poznaje već 16 godina, piše list “Koha Ditore”, prenosi portal “Kossev.info”.

“Prvo, ja sam ovdje, jer je ovo parlament koji treba da predstavlja narod Kosova i želim da čujem šta je rečeno u slučaju gospodina Haradinaja i njegovog hapšenja. Zato sam ovdje. Sada, šta mislim o gospodinu Haradinaju – mislim da je njegovo hapšenje sramota. Poznajem Ramusha Haradinaja već 15-16 godina. Poznajem ga kada je bio premijer Kosova, dok je bio u Hagu na svom prvom suđenju, a oslobođen je optužbi za ratne zločine. Evo nas 10 godina kasnije. On putuje u Bazel, u Švicarsku, i odjednom neočekivana INTERPOL-ova potjernica Beograda. Ja sam zbunjen zbog toga što u ovom trenutku, francuske vlasti iznenada sprovode nalog iz Srbije, koji je, francuske vlasti moraju da znaju, čisto politički čin iz Beograda, a ne ono što je Haradinaj uradio ili nije u prošlosti. Dakle, ja sam iskreno tužan, ne samo zbog Beograda, koji nastavlja da sprovodi ova politička djela, nego i zbog Pariza koji nastavlja da radi stvari u ime Beograda, koje nisu na mjestu”, rekao je Walker.

On je optimista da će se stvari na Kosovu popraviti, iako je u nekim slučajevima izrazio razočaranje dešavanjima u zemlji.

“Iskreno, ponekad sam obeshrabljen i razočaran što stvari nisu dovoljno dobre. Ja sam bio ovdje u vrijeme oslobađanja Kosova. Ja sam bio ovdje u vrijeme nezavisnosti Kosova i narod Kosova zna da postoje velika očekivanja i mislim da ta očekivanja nisu realizovana. Jedan od razloga zašto mislim da parlament ovdje ima težak zadatak da prema Ustavu radi ono što bi većina očekivala od kosovskog parlamenta da uradi, a to je da nastavi da pokreće stvari. Dolazim onoliko često koliko mogu i uvijek se nadam da će se stvari popraviti, ali mislim da se stvari ne poboljšavaju. Ovaj put sam ovdje na godišnjicu masakra u Račku, i mog učešća tamo. Volio bih da kažem više pozitivnih stvari odgovarajući na vaša pitanja, ali sam razočaran”, rekao je Walker.

William Walker je bio šef Verifikacione misije OSCE-a na Kosovu u vrijeme masakra u Račku.

Masakr u kojem je ubijeno više od 50 albanskih civila, Walker je nazvao genocidom. Nakon ovog događaja, zapadne sile su inicirale sastanak u Rambouilletu, u Francuskoj, poslije kojeg su uslijedili vazdušni napadi NATO-a na srpske ciljeve.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana