Bogati sve bogatiji, nejednakost u porastu

Globalna nejednakost u rasporedu bogatstva stabilizovala se na visokom nivou u posljednjih nekoliko godina uprkos rastu prihoda me─Ĺu siroma┼ínima u Kini i umjerenom disparitetu u zapadnoj Evropi, navodi se u novom izvje┼ítaju.

Svjetski izvje┼ítaj o nejednakosti za 2018. godinu zasnovan je na ogromnoj koli─Źini podataka koju je sakupio me─Ĺunarodni tim istra┼żiva─Źa, uklju─Źuju─çi ekonomiste Thomasa Pikettyja i Emanuela Saeza.

Dokument pokazuje da je nejednakost zna─Źajno porasla od 1980. godine, iako je vode─çi jedan procenat najbogatijih izgubio dio udjela u globalnim prihodima poslije finansijske krize 2008. godine.

Sada taj procenat bogatih ima udio od nešto više 20 odsto u svjetskim prihodima. Istovremeno, 50 odsto najsiromašnijih ima udio u prihodima manji od 10 procenata, prenio je AP.

U SAD i zapadnoj Evropi 1980. godine je postojao sli─Źan nivo nejednakosti, pri ─Źemu je jedan odsto najimu─çnijih ostvarivao oko 10 odsto prihoda. Ali u 2016. godini u Evropi je njihov udio u prihodima iznosio 12 odsto, a u Americi 20 odsto.

Autori izvje┼ítaja navode da su sakupljali zvani─Źne podatke od dr┼żavnih izvora u periodu od 15 godina.

Cilj istra┼żivanja je da se na vlade izvr┼íi pritisak da budu transparentnije kada je rije─Ź o finansijskim podacima, kako bi se osiguralo da debate o nejednakosti i politikama koje uti─Źu na prihode budu zasnovane na potpunim informacijama.

ÔÇťEkonomska nejednakost je ra┼íirena i donekle neizbje┼żna. Me─Ĺutim, vjerujemo da mogu nastati razne politi─Źke, ekonomske i dru┼ítvene katastropfe ukoliko se rast nejednakosti ne bude pravilno pratioÔÇŁ, pi┼íe u izvje┼ítaju.

Autori napominju da razli─Źiti stepeni rasta nejednakosti pokazuju da poreska politika i druga pitanja mogu da uti─Źu na ovu situaciju.

Rast prihoda 10 odsto najbogatijeg sloja stanovni┼ítva u posljednje ─Źetiri decenije naro─Źito je bio dramati─Źan u Indiji, Rusiji i SAD.

Na Bliskom istoku, u Brazilu i podsaharskoj Africi formirala se ÔÇťgranica nejednakostiÔÇŁ i disparitet ostaje na veoma visokom nivou, zaklju─Źuje se u dokumentu.

Zadnje iz rubrike MAGAZIN

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐