BRITANSKI MEDIJI IZNELI UŽASAVAJUĆE PRIJETNJE! Balkan će završiti u plamenu, ukoliko Srbija i Kosovo pokušaju razmjenu teritorije!

Ako bi Srbija i Kosovo razmjenile delove teritorije, proces se tu ne bi zaustavio, piše danas britanski list “Ekonomist” u opširnom tekstu o razmjeni teritorija na Balkanu.

Na sajtu “Ekonomista”, ističe se da bi moglo doći do ogromnih posljedica u slučaju razmjene teritorija, i da bi “mudrije bilo umanjivanje značaja nacionalnih granica”.

U uvodnom djelu teksta list je podsjetio da je Kosovo pre 10 godina proglasilo nezavisnost od Srbije i da su Albanci, koji čine većinu populacije, “slavili ali da Srbi, koji žive u enklavama, nisu”. Srbija nije priznala Kosovo, piše dalje list, ukazujući na to da kosovski Srbi sebe i dalje smatraju građanima Srbije.

– Situacija je tipična za Balkan, gdje su granice, iskreno govoreći, u neredu – ističe se u tekstu.

Tu su, piše dalje, “Srbi koji žive na Kosovu i Bosni i Hercegovini, gde imaju svoju sopstvenu republiku (Republika Srpska), Albanci i Bošnjaci (muslimani) koji žive u Srbiji i Grci u Albaniji”. Nedavno su srpske vlasti, kako je list naveo, predložile da se razgovara o razmjeni teritorije sa kosovskim Albancima.

Primer Turske i Grčke

– Da li je to razumna ideja? – postavlja pitanje autor teksta i nastavlja sa primjerima “razmjena” iz istorije – 1923. godine Grčka i Turska su se saglasile da razmjene oko dva miliona ljudi.

Većinsko hrišćansko stanovništvo Turske poslato je u Grčku, a muslimani iz Grčke su poslati u Tursku. To je bilo skoro nasilno preseljenje, ali, Grčka i Turska nisu ratovale od tada, navedeno je u tekstu. Jedino mjesto zbog kojeg se Grčka i Turska sukobljavaju je Kipar, na kome živi izmješano njihovo stanovništvo, konstatuje list.

– To je inspirisalo nacionaliste na Zapadnom Balkanu. Između 1918. i kasnih 1950-tih, mnogi muslimani su ohrabrivani da odu iz Jugoslavije u Tursku. Ali, u vrijeme raspada Jugoslavije 1990-tih i dalje je stanovništvo bilo prilično izmešano – piše “Ekonomist”.

Jugoslavija i etničko čišćenje

Navodi i da su “lideri te Jugoslavije u ratu vidjeli su etničko čišćenje kao najbolji način da stvore nove nacije-države nenastanjene problematičnim manjinama.”

Do 1995. godine, područja istorijski naseljena Srbima u Hrvatskoj su ostala prazna, a na stotine hiljada Srba, Hrvata i Bošnjaka je na sličan način iseljeno iz domova u Bosni, podseća list. Veliki broj Srba napustilo je Kosovo poslije rata, ali je oko 120.000 ostalo.

Srpske vlasti žele da razgovaraju o davanju sjevernog djela Kosova Srbiji a da, u razmjenu, djelovi Srbije naseljeni Albancima budu dati Kosovu.

Dubok uticaj

Zagovornici takve ideje ističu da su multietničke države propale na Balkanu, ali, kako je naveo britanski list, “oni ignorišu činjenicu, da kada vlade jednom krenu tim putem, proces nema očigledan kraj i ne obraća pažnju na ljudska prava svih uključenih” (u proces).

– Ako Srbija i Kosovo započnu ozbiljne razgovore o prekrajanju njihovih granica, uticaj na balkanske zajednice, osim onih u pogođenim djelovima Kosova i Srbije, može biti veoma dubok – smatra autor teksta.

U RS referendum, u Hrvatskoj tužbe

Onda će, kako piše “Ekonomist”, “lideri u Republici Srpskoj održati referendum o budućnosti Republike Srpske, bosanski Hrvati će podnijeti tužbu, a Bošnjaci će se onda boriti da spriječe rasparčavanje njihove podjeljene zemlje”.

List piše da će dalje “Srbija spriječiti bošnjačke nacionaliste u Sandžaku koji sanjaju o ujedinjavanju tog regiona u Veliku Bosnu”.

– U međuvremenu, Albanci u zapadnoj Makedoniji i Crnoj Gori tražiće da se priključe Velikoj Albaniji – naveo je list.

Zagovornici takve ideje voleli bi, takođe, da prisajedine djelove sjeverne Grčke, gdje bi grčki nacionalisti zatražili deo južne Albanije.

– Ironija u vezi sporne razmjene je u tome da većina kosovskih Srba zapravo živi u enklavama na jugu Kosova, tako da im sporazum ne bi omogućio da žive u Srbiji i oni bi vjerovatno morali da napuste domove – navedeno je u tekstu.

Ogromne posljedice

“Ekonomist” je ocjenio da bi “srpski zvaničnici manje bili zabrinuti zbog svog stanovništva nego u vezi preduzimanju koraka ka priznanju Kosova – čime bi olakšali svoj put ulaska u EU”.

– Njih možda ne brine da razmjena teritorija na Balkanu može imati ogromne posljedice – piše list.

Mađarski nacionalisti, na kraju krajeva, nisu se pomirili sa gubitkom Transilvanije u Rumuniji, a rumunski nacionalisti bi željeli da prekroje svoju granicu sa Moldavijom, ističe “Ekonomist”. To su razlozi što je “Balkanizacija” na lošem glasu, ističe “Ekonomist”.

– Kao što je u EU cjelovita, umanjivanje značaja nacionalnih granica bi izgledalo mudrije od njihovog prekrajanja,koje bi, kako je rekao visoki zvaničnik EU, “otvorilo bi vrata pakla” – zaključak je teksta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana