Cijena kosovske vojske

Tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u vojsku je predvi─Ĺena da traje deset godina. Aktuelni bud┼żet ovih snaga iznosi oko 55 miliona eura na godi┼ínjem nivou, a on ─çe narednih godina postepeno da raste na osnovu potreba i mogu─çnosti, ka┼że zamenik ministra ovih snaga Burim Ramadani.

Kosovo ─çe istovremeno i oja─Źati saradnju sa me─Ĺunarodnim partnerima po tom pitanju. Koliko ─çe ta─Źno da ko┼íta tranzicija za sada je nepoznato.

Skup┼ítina Kosova je pro┼íle nedelje usvojila u na─Źelu tri zakona koji se odnose na promenu strukture, slu┼żbe i mandata ovih snaga.

Mandat ovih snaga ─çe, o─Źekuje se, u budu─çnosti biti i odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ┼íto do sada nije bio slu─Źaj.

Tranzicija obuhvata tri faze razvoja KBS-a u malu vojnu organizaciju koja ─çe biti zadu┼żena za izvr┼íavanje svojih ustavnih i zakonskih odgovornosti.

Ramadani dodaje i da je bud┼żet isplaniran za svaku godinu tranzicije, mada nije mogao da ka┼że konkretno o kojoj se cifri radi.

“Bud┼żetsko planiranje i implementacija za KBS bi─çe unutar margina demokratskih praksi od procenta bruto doma─çeg proizvoda dr┼żave”, kazao je on.
BDP Kosova je 7,1 milijardi dolara. Na osnovu standarda NATO-a, svaka zemlja ─Źlanica treba da potro┼íi najmanje dva odsto svog BDP-a na vojsku, mada to nije slu─Źaj sa svim dr┼żavama ─Źlanicama.

Veruje se, me─Ĺutim, da ─çe bud┼żet kosovskih snaga za pet – ┼íest godina biti pove─çan na blizu 100 miliona eura, a planirano je da se godi┼ínje taj bud┼żet pove─çava za pet – ┼íest miliona eura, po re─Źima portparola ovog ministarstva, Ibrahima ┼áalje.

Zamenik ministra Ramadani navodi da ─çe Kosovo biti u mogu─çnosti da priu┼íti vojne potrebe za KBS-a i da zadr┼żi balans bud┼żeta ali i da se o─Źekuje ja─Źa saradnja sa me─Ĺunarodnim partnerima po tom pitanju.

“Bud┼żet za KBS i odbranu pove─çava─çe se postepeno i slu┼żi─çe razvoju KBS-a, i odr┼żavanju kredibiliteta bud┼żetskih projekcija. Istovremeno, kao ┼íto je bio slu─Źaj do sada, KBS dobija dobru podr┼íku od partnerskih dr┼żava, u oblasti obrazovanja, treninga i opreme. Produbi─çemo te bilateralne i multilateralne odnose sa partnerskim dr┼żavama po tom pitanju”, dodao je on.

Nakon kona─Źnog usvajanja zakona, Kosovo ─çe biti du┼żno da obezbedi i finansijska sredstva, ka┼że Haki ┼áatri, ekonomski savetnik Vlade Kosova.

“Svesni smo da to ko┼íta. Sigurni smo da imamo osnovu i da ─çemo to podr┼żati na osnovu zahteva i potreba”, kazao je on. Ni on nije ┼żeleo da govori o ciframa budu─çi da “to nije za javnost”.
Kosovske bezbednosne snage pod novim mandatom bi trebale da broje oko 8.000 pripadnika, od kojih bi 5.000 bili aktivni a 3.000 rezervisti.

Ina─Źe, pore─Ĺenja radi, zemlje u regiji za vojsku izdvajaju izme─Ĺu izme─Ĺu jedan i dva odsto od svog BDP.

Srbija je 2017. po proceni SIPRI-a, ┼átokholmskog me─Ĺunarodnog instituta za mirovna istra┼żivanja, za vojsku izdvojila 1,8 odsto od BDP, odnosno 731 milion dolara, BiH 0,9 odsto od BDP odnosno oko 165 miliona dolara, Crna Gora 1,7 odsto od BDP-a ili 74.3 miliona dolara, Albanija 1,2 odsto ili 162 miliona dolara, Makedonija jedan odsto ili oko 112 miliona dolara, a Hrvatska 1,4 odsto od BDP-a ili oko 772 miliona dolara.

To su podaci baze podataka o vojnim tro┼íkovima ┼átokholmskog me─Ĺunarodnog instituta za mirovna istra┼żivanja (SIPRI).

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐