Čudo medicine: Dječak preživio transplantaciju pet organa! (VIDEO)

Trogodišnji američki dječak, rođen s rijetkim stanjem gastroshize u kojem su mu crijeva ostala van trbušne šupljine, preživio je čak pet transplantacija vitalnih organa i na dobrom je putu da se potpuno oporavi.

Majka maloga Adonisa Ortiza kaže da su doktori dječaku davali šanse pola-pola da će ostati živ. No nakon što je preživio presađivanje želuca, jetre, gušterače te tankog i debelog crijeva prognoze su puno bolje - oko 85%, objasnila je u utorak na konferenciji za novinare majka Araselis.

Zahvalila je timu doktora s univerziteta "Miami Jackson Memorial Medical Center" na Floridi, ali i porodicama koje su donirale organe svoje umrle djece za Adonisa.

"Nadam se da ću upoznati ove ljude, dijelovi njihove djece sada su dijelovi moga djeteta, i zato mislim da njihova djeca nisu u potpunosti umrla. Dio njih živi u poklonu koji je dobio moj sin", rekla je Araselis.

Adonisova je majka saznala da joj dijete ima gastroshizu u četvrtom mjesecu trudnoće. Uprkos dijagnozi odlučila ga je roditi. Adonis je na svijet došao 7. decembra 2010. godine u Tampi i odmah je operisan. Pet dana kasnije doktori su otkrili da mu crijeva uopšte nisu razvijena – bila su duga tek 28 cm umjesto 250. 

Uslijedile su još dvije operacije, ali se dječaku stanje samo pogoršalo – utvrđena mu je fibroza jetre drugog stepena.

Adonis je ipak izdržao sve operacije i sada se dobro oporavlja. Trenutno se hrani kroz cjevčice, a u bolnici bi, pod budnim okom doktora, trebao ostati do februara.

Hirurg dr. Rodrigo Vianna kaže da je dječak vrlo izdržljiv te da ima dobre šanse da vodi potpuno normalan život.

Zadnje iz rubrike vijesti

Komentari na članak

Najnovije vijesti »

Popularno

Anketa

Fotografija dana

Video Foto