Uklonite žohare i voćne mušice bez hemikalija

Ako vam insekti stvaraju probleme, znajte da mnoga mirisna sredstva i sprejevi koji ih truju ostavljaju trag i na ljudima.

Postoje brojna organska sredstava koja će vam pomoći u borbi protiv insekata, a koristile su ih i usavršile prethodne generacije. Miris citrusa i njihova kora odbija muhe, a protiv voćnih mušica i žohara poslužiće sljedeća sredstva:

Ocat i voćne mušice

Ocat je prirodno i efikasno sredstvo za niz poslova u kući. No osim što obogaćuje salate i daje sjaj slavinama, pomoći će vam i da se riješite insekata. Naprimjer, ako vinske mušice opsjedaju voće i povrće koje imate u kući, uz pomoć octa lako im možete napraviti zamku.

Uzmite malu staklenku i nalijte nekoliko centimetara jabučnog octa. Mušice će privući miris i ostaće zarobljene u tekućini kad dođu u kontakt s njom. Stavite smjesu pokraj zdjele s voćem, kante za smeće ili bilo kojeg drugog problematičnog područja. Ostavite preko noći i ujutro ćete naći tekućinu punu mušica. Ako nemate jabučni ocat, možete koristiti vino kao zamjenu.

Riješite se žohara

Ako nemate djecu ili kućne ljubimce, boraks možete koristiti u cijelom domu jer je savršen način da se oslobodite žohara. Boraks je otrovan za žohare, ali blago iritira samo neke ljude. Ova metoda može biti još efikasnija ako u smjesu s boraksom dodate malo šećera kako biste privukli žohare. Hemijski naziv boraksa je natrijumov tetraborat i zapravo je prirodan spoj bora, natrijuma i kiseonika, a upotrebljava se u medicini.

Ali ako imate djecu ili kućne ljubimce, umjesto boraksa možete koristiti dijatomejsku zemlju (kremena zemlja) u svim sobama. Stavite je i na prostirke i tepihe. Ostavite tako najmanje 48 sati prije usisavanja. Potpuno je sigurna za ljude i kućne ljubimce, ali je kobna za kukce koji dolaze u dodir s njom.

Djeluje tako da oštećuje površinski hitinski (voštani) sloj insekata, nakon čega dolazi do dehidratacije i oni ugibaju. Međutim, pazite gdje je kupujete jer dijatomejska zemlja može imati neželjene sastojke ili otrovne aditive – informišite se prije kupovine.

Još jedno zastrašujuće sredstvo protiv žohara je sprej od mačje metvice (Nepeta catara). Možete ga jednostavno napraviti i sami. U vodi 15-ak minuta kuvajte malo mačje metvice. Neka se ohladi, pa ubacite u bočicu s raspršivačem i raspršite po kući.

Naročito u blizini rupa u zidovima ili pukotinama (ako ih iz nekog razloga ne možete sanirati) jer će poslužiti kao ulazna vrata za žohare. Sprej od mačje trave je siguran za ljude. No ako u kući imate mačku, najbolje je ne koristiti ovu metodu jer mačja metvica, iako je potpuno sigurna, a mačke uživaju trljati se o nju, ipak može imati halucinogeni uticaj na mačke.

U narodnoj medicini mačja metvica koristi se za ublažavanje groznice, kolika i zubobolje kod male djece. Ne smiju je koristiti trudnice i dojilje.

Zadnje iz rubrike zdravlje

Komentari na članak

Najnovije vijesti »

Popularno

Anketa

Fotografija dana

Video Foto