CNN: Rusi snimili Trumpovo “druženje” s prostitutkama

Tajni dokumenti predstavljeni prošle sedmice izabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu obuhvataju i kompromitirajuće podatke koje su o njemu prikupili ruski agenti, objavio je CNN.

Trump je sve navode odbacio kao lažne i “lov na vještice”, a u više navrata to je učinio i službeni Kremlj. CNN citira više američkih funkcionera koji su bili upućeni u izvještaj i tvrdi da FBI istražuje tačnost navoda koji se prije svega temelje na informacijama iz ruskih izvora.

Glasine da je Rusija pokušala kompromitirati Trumpa kružile su mjesecima. Izvještaj, navodi The New York Times, sadrži i videosnimak Trumpova druženja s prostitutkama u moskovskom hotelu.

– Snimile su ga ruske tajne službe kako bi ga potencijalno mogle u budućnosti ucjenjivati – piše ovaj list. Izvještaj sadrži i razmjenu informacija između Trumpa i njegovih saradnika s Kremljem, što se odvijalo nekoliko godina.

Činjenica da je izvještaj predstavljen Trumpu, ali i Obami i drugim zvaničnicima u Kongresu, pokazuje koliku važnost tim dokumentima pridaju američke obavještajne službe, piše agencija Reuters.

U izvještaju se zaključuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se treba Trumpu pomoći u predsjedničkoj kampanji 2016. kako bi pobijedio kandidatkinju demokrata Hillary Clinton.

Ruska obavještajna agencija GRU se, navodi se, služila posrednicima kao što su WikiLeaks i drugi kako bi objavila hakirane e-mailove demokrata koji su ih prikazali u negativnom svjetlu. WikiLeaks je odbacio te navode. Izvještaj je, uprkos tome što nije potvrđena njegova autentičnost, izazvao pomutnju, piše agencija AFP.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana