Dan nakon krvavih sukoba: U Gazi najmanje 58 mrtvih, 2.700 ranjenih, nastradala i osmomjesečna beba

Izrael se suočio s međunarodnom osudom nakon što je u ponedjeljak na graničnoj ogradi između Izraela i Pojasa Gaze, tokom protesta protiv otvaranja Američke ambasade u Jerusalemu, nastradalo najmanje 58, a ranjeno oko 2.700 ljudi.

S druge strane, Benjamin Netanjahu (Benjamin Netanyahu) za žrtve krivi Hamas, i kaže da je Izrael u obavezi da “brani svoje granice”.

Hiljade Palestinaca okupile su se tokom jučerašnjeg dana na više punktova oko granice. Grupe demonstranata pokušale su se približiti granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, poslije čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

Očekuje se da će sahrane ubijenih u jučerašnjim neredima biti održane u obalnoj enklavi danas.

Šef Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Zeid Raad el-Husein, osudio je “šokantno ubistvo desetina ljudi” u ponedjeljak, rekavši da “odgovorni za kršenje ljudskih prava moraju biti kažnjeni”.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) opisao je poteze Izraela kao “genocid”. Južna Afrika je, kao i Turska, pozvala svog ambasadora u znak protesta zbog “nasilne agresije koju su izvršile izraelske oružane snage”.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron “osudio je nasilje izraelskih oružanih snaga protiv demonstranata” u telefonskom razgovoru s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

On je, također, potvrdio kritike američke odluke da se Ambasada premjesti u Jerusalem.

Kuvajt je zatražio hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, za koje su diplomate kasnije rekle AFP-u SAD blokirale.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana