Diskvalifikovano 85 kandidata za lokalne izbore na Kosovu, među njima i Zafir Berisha

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) je danas prihvatila prijedlog Kancelarije za registraciju političkih partija o diskvalifikaciji 85 kandidata za lokalne izbore koji su zakazani za oktobar.

Prema informacijama iz Vrhovnog suda Kosova, svi oni su u posljednje tri godine pravosnažno osuđeni za krivična djela.

Među onima kojima je uskraćeno pravo na kandidovanje je i poslanik Inicijative Zafir Berisha, koji se kandidovao za gradonačelnika Prizrena.

Zafir Berisha je rekao da će se žaliti protiv odluke koju je CIK danas izrekao protiv njega. Takođe je optužio predsjednika Hashima Thaçija.

Zbog dilema oko osnova za donošenje takvih odluka, CIK je juče odlučio da do današnje sjednice raščiste sva pitanja u vezi s tom preporukom.

I na današnjoj sjednici je bilo neslaganja u vezi sa tom preporukom uz napomene da zakon o izborima nije dovoljno jasan i da sva krivična djela kvalifikuje kao prepreku za učešće na izborima.

Protiv odluke je glasao predstavnik Incijative za Kosovo, dok je predstavnik Samoopredjeljenja u CIK-u bio uzdržan.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država zatražile su 8. septembra od CIK da pravosnažno osuđene spriječi da učestvuju na lokalnim izborima.

U zajedničkom saopštenju ambasada zemalja Kvinte na Kosovu pozdravljena je saradnja i koordinacija Sudskog saveta Kosova i CIK-a na prvom zvaničnom potvrđivanju kandidata za opštinske izbore uz korišćenje sudskih zapisnika.

“Pozivamo izbornu komisiju da u okviru kosovskih zakona diskvalifikuje kandidate za koje su sudovi potvrdili konačnu presudu u zadnje tri godine. Prvi korak za izbor kredibilnih i odgovornih zvaničnika je da se osigura da svi kandidati ispunjavaju minimalne uslove povjerenja javnosti, kako je predviđeno zakonom”, navodi se u saopštenju zemalja “Velike petorke”.

 

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana