Djevojka naoružana do zuba pokušala iz BiH ući u Hrvatsku

Naoružana do zuba, s čak tri zolje i jednim RPG-om u prtljazi, B. B. (25) pokušala je u subotu vozeći se u autobusu iz Bosne i Hercegovine ući u Hrvatsku.

Međutim, službenici na Graničnom prijelazu Stara Gradiška rutinskim su pregledom u jednoj od torbi pronašli neočekivani plijen koji je pripadao 25-godišnjakinji, koja inače posjeduje dvojno državljanstvo – i BiH i Hrvatske. Bilo je to u subotu oko 15.35 sati, nakon čega je B. B. privedena u policiju, a zatim i u Općinsko državno tužilaštvo u Slavonskom Brodu, koje je nakon saslušanja i provedene dokazne radnje predložilo određivanje istražnog zatvora za 25-godišnjakinju. Sudija istrage Županijskog suda u Osijeku prihvatio je njihov zahtjev i djevojci odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, prenosi “Jutarnji“…

Naime, iako uhapšena ima i hrvatsko državljanstvo, pokazalo se da u Hrvatskoj ne posjeduje nikakvu imovinu i da nema rodbine pa joj je određen istražni zatvor. Nije pomoglo niti njeno uvjeravanje da će se pozivima hrvatskih pravosudnih tijela odazivati iz Hercegovine, gdje inače živi. Djevojka je putovala u Njemačku, ali još uvijek je nepoznato da li je oružje njeno ili ga je prenosila za nekog drugog, kao ni koji je bio krajnji cilj.

Iz DORH-a su saopštili da je djevojka prenosila tri raketna bacača M-80-64 mm (zolja) i jedan ručni bacač RPG 22, a prijavljena je zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavak 3. Kaznenog zakona.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana