Djevojke vračaju momke 14. januara?

Rusi vjekovima vjeruju u čarobno dejstvo bilja na Svjatke 14. januara. Najboljim vremenom za izvođenje tajnih obreda smatrali su Svjatke.

Paprat pokazuje zakopano blago, raskovnik otvara svaku bravu, bijeli lokvanj štiti od vradžbina, a kičica pretvara čovjeka u vukodlaka.

Rusi su vjekovima vjerovali u čarobno dejstvo bilja i koristili trave u magičnim ritualima. Najboljim vremenom za izvođenje tajnih obreda smatrali su Svjatke – svete dane od Božića do Krstovdana. Čak i u trećem milenijumu zimsko praznično gatanje još uvijek je veoma popularna zabava u Rusiji.
Kada šetate zavejanom ulicom ruskog sela, nemojte se iznenaditi ako iza ograde prema vama izleti ženska čizma. I ne zovite policiju ako primjetite djevojku vezanih očiju, koja sječe nožem snježni nanos i nešto mrmlja. Bez brige, niste u opasnosti, nego u epicentru jednog veselog i pomalo ludog događaja koji se zove svjatočno gatanje.

Svjatke su sveti dani, koji traju „od zvijezde do vode“ – to jest od prve zvijezde Badnje večeri do Bogojavljenja, kada se vrši osvećenje vode. Tokom ovog vremena mlade djevojke proriču budućnost i gataju uz pomoć magičnog bilja, sveća, ogledala i drugih „instrumenata“ praktične čarolije.

U drevnom običaju su čudno isprepleteni paganski rituali, religiozni obredi i savremena sujeverja. Iako se pravoslavna crkva stolećima borila protiv narodne magije, stara tradicija je ipak preživjela. Ona još uvijek opstaje čak i u naše racionalno doba – ali, naravno, ljudi više ne shvataju gatanje previše ozbiljno već ga smatraju zabavnom igrom.

Svako veče tokom svetih dana je pogodno za magično proricanje, ali najčešće se gatanja izvode u noć uoči Božića i Bogojavljenja. Rusi, kao i Srbi, slave ove praznike prema julijanskom kalendaru. Osim toga, u Rusiji 14. januara obilježavaju i takozvanu Staru novu godinu, koju mi zovemo Srpskom.

Dok traju Svjatke, djevojke gataju o „suđeniku“. Jedan od najpoznatijih rituala je bacanje čizme preko ograde. U kom pravcu se okrene naglavak čizme – odatle dolazi budući muž.

Pošto u Rusiji zimi pada puno snjega, nije ni čudo što i njega koriste za gatanje. Djevojka koja želi da se što prije uda, u ponoć mora da isječe snježni nanos nožem, izgovarajući magične riječi i izazivajući pse u komšiluku da laju što glasnije. Ako je lavež čist i zvonak, vjerenik će biti mlad i lijep; grubo i promuklo lajanje nagovještava starog i ružnog muža.

Međutim, najzanimljivija (i po ubjeđenju mnogih najpreciznija) proricanja se izvode uz pomoć čarobnog bilja. Ovo je nekoliko popularnih gatanja, kojima se zabavljaju u Rusiji tokom Svjatki.

KUĆNA MAGIJA

Mnogi ljudi, posebno u selima, još uvijek su ubjeđeni da čarobne trave privlače sreću. Na primjer, neven smatraju „odgovornim“ za dugovječnost, lavanda, po narodnom vjerovanju, donosi bogatstvo, imela daruje mladost, bor pojačava intuiciju, a lovor doprinosi uspjehu.

Ono što se skepticima čini predrasudom i sujeverjem ponekad sadrži u sebi djelić istine. Jer biljke, iako nisu magične, stvaraju u kući zdravu i prijatnu atmosferu. I, znači, ipak donose sreću. Bez ikakve mistike.

MISTERIJA OGLEDALA

Za ritual su potrebni tri ogledala, dvije svjeće i tamjan, koji se smatra izuzetno moćnom magičnom biljkom.

Gatanje počinje u ponoć. Djevojka crta kredom na podu oko sebe zaštitni krug. Jedno ogledalo se namješta desno, drugo – lijevo, treće – iza leđa, dok se ne pojavi „tunel“ odraza. Zapaljene svjeće i tamjan stavljaju se pored desnog i lijevog ogledala.

Djevojka mora da gleda u dubinu „tunjela“ pažljivo i dugo. U nekom će se trenutku između mnogobrojnih odraza stvoriti i lik budućeg vjerenika.

KORJEN SREĆE

Tačno u ponoć djevojka sa svjećom u ruci mora izaći iz kuće da potraži travu ili cvijeće ispod snjega. Pronađenu biljku potrebno je iščupati sa korjenom.

Kakav je korjen, takav će biti i vjerenik.

Što više zemlje na korjenu – bogatiji vjerenik.

Dugačak korjen – visok „suđenik“.

Kratak korjen – nizak i debeljuškast momak.

Gladak korjen – pošten čovjek.

Savijen korjen – lažov.

Mekan korjen – papučar.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana