Doner kebab pred zabranom: Da li ćemo ostati bez popularnog jela?

Jednom od najpopularnijih jela “brze hrane” prijeti zabrana! Doner kebab bi se mogao naći na udaru Odbora za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta.

Ovo tijelo želi uvesti zabranu dodavanja fosfata u zamrznute ražnjeve mesa, a narednog mjeseca bit će donijeta odluka koja može biti kobna za doner kebab.

Do sada se fosfat koristio u duboko zamrznutim ražnjevima donera, iako ovo nije izričito regulisano propisima EU.

Fosfat osigurava bolju koheziju različitih komponenti mesa na ražnju. Bez fosfata, meso na ražnju bi se isušilo i dezintegrisalo.

Zato je Evropska komisija željela eksplicitno dozvoliti upotrebu fosfata na ražnju duboko zamrznutog mesa. Međutim, Odbor za zaštitu životne sredine usprotivio se inicijativi zbog “ozbiljne zabrinutosti” o mogućim uticajima na zdravlje, posebno na kardiovaskularni sistem.

EU parlament je dozvolio dodavanje fosfata u druge “preparate” od mesa, uključujući dimljenu svinjetinu i kobasice… Drugim riječima, novim zakonom Evropski parlament bi diskriminisao kebab.

To bi moglo stvoriti velike probleme brojnim objektima koji nude doner kebab jer se skoro isključivo isporučuju zamrznuti. U EU se dnevno konzumira 500 tona mesa za doner kebab. Čak 80 procenata proizvedeno je u Nemačkoj, od odluke EU ovisi 110.000 radnih mjesta.

Renate Sommer, ekspertica za zdravlje u Evropskom parlamentu, optužuje Zelene i socijaldemokrate (koji su nosioci inicijative o zabrani doner kebaba) da plaše javnost “fosfatnom prijetnjom”.

“Evropska agencija za sigurnost hrane došla je do zaključka da organizmu ne šteti unošenje do 4.200 mg fosfata dnevno, a jedna porcija doner kebaba sadrži samo 134 mg fosfata. Žitelji EU u svoj organizam preko donera unesu godišnje toliko fosfata koliko i konzumirajući samo 1,5 litar Coca Cole”, objasnila je Renate Sommer.

Zadnje iz rubrike MAGAZIN

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana