Duda Balje, Bahrim Šabani, Ćerim Bajrami i Memiš Birdaini u ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje: Još jedno “NE” izgradnji hidrocentrala u Župi

Nastavljaju se dvogodišnje aktivnosti koalicije Vakat oko zaustavljanja izdavanja dozvola i izgradnje hidrocentrala na pritokama rijeke Bistrice u Župi kod Prizrena.

Bošnjački zastupnici u Parlamentu Republike Kosova, Duda Balje i Bahrim Šabani, zamjenik ministra za dijasporu, Ćerim Bajrami i visoki politički savjetnik ministra za regionalni razvoj, Memiš Birdani, na današnjem sastanku u ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje, još jednom su ponovili novom političkom stafu ovog ministarstva da će biti u stalnom kontaktu sa nadležnima u ministarstvu, te jasno svima dali do znanja da se mora poštovati volja naroda, zakon i institucije Republike Kosova.

Tokom današnje posjete ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje, rečeno je da će se nastaviti saradnja sa novom ministricom i da su bošnjački predstavnici ostali pri istom stavu kada je riječ o izgradnji hidrocentrala na pritokama rijeke Bistrice u Župi kod Prizrena.

Zastupnici Duda Balje i Bahrim Šabani, zamjenik ministra za dijasporu, Ćerim Bajrami i visoki politički savjetnik ministra za regionalni razvoj, Memiš Birdani, još jednom su preneli poruku naroda Župe da će se boriti svim političkim sredstvima kako bi se nastavilo zaustavljanje izdavanja dozvola za izgradnju hidrocentrala u Župi.

Oni su i od ovog novog političkog stafa ministarstva dobili obećanje da će nastaviti saradnju i da će poštovati volju naroda, te da neće preduzimati nikakve korake na štetu bilo koje zajednice, ne samo u Župi nego na čitavoj teritoriji Kosova.

Svoj stav o protivljenju izgradnji hidrocentrala na pritokama rijeke Bistrice, Duda Balje, Bahrim Šabani, Ćerim Bajrami i Memiš Birdaini ponovili su i na konferenciji za medije.

“Danas smo imali sastanak sa Ministarstvom za životnu sredinu i prostorno planiranje i to je naš prvi sastanak sa novim stafom ovog ministarstva. Upoznali smo ih danas sa postojećom problematikom i nastavljanju naše inicijative o protivljenju izgradnje hidrocentrala u regiji Župe. Mi smo ih otprilike upoznali sa našim kompletnim aktivnostima, počevši o d peticije pa do dana današnjeg. Nadamo se da će nam i ova struktura ministarstva izaći u susret i da neče preduzimati nikakve korake protiv želje građana u Župi”, rekla je između ostalog poslanica Duda Balje.

“Mi smo i dalje protiv izgradnje hidrocentrala u Župi a i jasno stoji u sporazumu kojeg smo potisali sa koalcijom “PAN” da je najveći sulov u koliciji sa PDK-om i AAK-om, zaustavljanje svih aktivnosti povodom izgradnje hidrocentrala koje su itekako šetne za Župski kraj i narod koji živi na tim prostorima. Mi smo danas rekli i u ministarstvu da ne govorimo u svoje ime nego da je to poruka svih građana koje zastupamo, dakle govorimo u ime 17.000 stanovnika koji tamo žive”, rekao je poslanik, Bahrim Šabani.

Mi smo danas iskoristili priliku da novi politički stav ministarstva po prvi put upoznamo sa našom dvogodišnjom borbom za zaustavljanje izgradnje tzv. mini hidrocentrala, koje uopšte nisu “mini” na tokovima rijeke Bistrice u regiji Župe kod Prizrena. Veoma često se dešava da civilni staf ne obavjesti kako valja novog ministra i njene zamjenike o svim detaljima rada prethodnog ministra. Naišli smo da dobar prijem u ministarstvu i oni su raspoloženi da nastave ono što su prethodni ministri, mislim na gospodina Ferida Aganija i Feratija, u svojim mandatima uradili zajedno sa nama a to je da smo zaustavili proces izdavanja dozvola za gradnju tih hidrocentrala, dakle riječ je od 11 hidrocentrala. Mi smo danas napomenuli još jednu jako važnu stvar a to je da mi ne prezentiramo naše političke stavove, nego zastupamo stavove naših građana u Župi koji su apsolutno svi do jedan protiv, bez obzira da li je riječ o većinskoj albanskoj zajednici, bošnjačkoj ili srpskoj zajednicu. Dobili smo čvrsta obećanja da će ovo sve da se razmatra, da ćemo imati i dalje sastanke a sadašnjem ministarstvu smo prezentirali i peticije iz svih naselja u Župi, u kojima su građani rekli “NE” hidrocenralama u Župi. Da napomenem i to da je sama ministrica prilikom posjete Župi naišla na zabrinutost građana i njihov jasan stav da su kategorički protiv izgradnje bilo kakve hidrocentrale na pritokama rijeke Bistrice u Župi kod Prizrena, rekao je zamjenik ministra za dijasporu, Ćerim Bajrami.

I visoki savjetnik ministra za regionalni razvoj, Memiš Birdaini je kazao da je sastanak bio od velike koristi za sve građane Župe, te da će koalicija Vakat nastaviti svoje aktivnosti na svim nivoima kako bi se proces izdavanja dozvola za izgradnju hidrocentrala u Župi u potpunosti zasutavio i na taj način zaštito prije svega Župski narod, njegova imovina i prirodne ljepote ovog kraja.

“Lociranje hidroelektrana će imati nesagledive negativne posledice po eko sistem a samim tim će se poremetiti i svi parametri normalnog života za stanovnike Župe. Taj će poremećaj biti i gubljenje turističke destinacije kako za Prizrence tako i za mnogobrojne turiste sa kosova i regije. S tim u vezi treBa uraditi stručni studiji kojim će se jasno ukazati da se mnogo gubi a suviše malo ili ni malo dobija”, kazao je Memiš Birdaini.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana