Erdogan za oslobađanje američkog svećenika traži izručenje Gulena

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) jučer je pozvao Sjedinjene Američke Države da, ako žele oslobađanje protestantskog pastora iz SAD iz turskog zatvora, izruče Turskoj muslimanskog klerika Fetulaha Gulena (Fetullah), kojeg Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Erdoan je za privatnu televiziju NTV rekao da očekuje “reciprocitet” od SAD u pogledu zahtjeva za puštanje na slobodu pastora Endrjua Bransona (Andrew Brunson).

– Ne možete izručiti tog čovjeka (Gulena) na temelju dogovora o zamjeni zatvorenika. Ako nema takvog reciprociteta, žalim – rekao je Erdoan i nazvao zahtjeve SAD “nezakonitim”.

Uhapšen 2016. godine

Branson je uhapšen 2016. u Turskoj i sudi mu se za navodne veze s terorističkim skupinama, a tužioci traže kaznu i do 35 godina zatvora.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) u utorak je ustvrdio da je američki kršćanski pastor “progonjen” i da bi mu trebalo dopustiti da se vrati kući.

– Pastoru Bransonu, finom gospodinu i kršćanskom poglavaru u SAD, sudi se u Turskoj i progoni ga se bez razloga – napisao je Tramp na Twitteru u utorak kasno navečer, nedugo nakon što je sud donio odluku da će pastor ostati u zatvoru za vrijeme sudskog postupka.

Njegovo oslobađanje je u srijedu zatražio i potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence), a isto je od Ankare zatražilo i 66 američkih senatora u pismu objavljenom u petak.

Odbacuje sve optužbe 

Suđenje Bransonu, koji odbacuje sve optužbe, počelo je u ponedjeljak ujutro u kaznenom kompleksu Aliaga, u pokrajini Izmir, na zapadu Turske, a trebalo bi se nastaviti 7. maja.

Živeći u Turskoj od 1993., 50-godišnjak je sa suprugom vodio protestantsku crkvu u Izmiru, a turske su ga vlasti uhapsile 2016. i otada ga drže u zatvoru.

Optužen je da je djelovao u korist mreže propovjednika Gulena, kojem Ankara pripisuje neuspjeli puč u julu 2016., ali i u korist Radničke stranke Kurdistana. Turska te dvije organizacije smatra terorističkima.

Ankara, također, očekuje da joj Grčka izruči turske vojnike osumnjičene za sudjelovanje u pokušaju državnog udara da bi na slobodu pustila dva grčka vojnika koja su uhapšena u martu kada su prešli tursko-grčku granicu. Grčki vojnici su optuženi za špijunažu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana