Evropski zvaničnici upozoravaju: Kina postaje glavni igrač na Balkanu

Hajko Mas je rekao da je od krucijalne važnosti da se zapadnom Balkanu ponudi evropska perspektiva

Kina bi mogla zamijeniti Evropsku uniju (EU) kao glavni igrač u regionu zapadnog Balkana ako se ne dese neke promjene u evropskom pristupu, rekao je tokom govora u Bundestagu Hajko Mas (Haikoo Mass), ministar vanjskih poslova Njemačke.

Masovo upozorenje došlo je isti dan, samo malo kasnije, nakon sličnog upozorenja Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), predsjednika Evropske komisije, koji je u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu takođe upozorio da EU mora jače da se angažuje u regionu zapadnog Balkana da u taj region ne bi “došao neko drugi”.


Mas je rekao da je od krucijalne važnosti da EU ponudi zapadnom Balkanu evropsku perspektivu, jer se, kako je istakao, Kina već nudi tim zemljama, a nema iste vrijednosti koje dijele zemlje Evrope.

Junker je rekao da je EU kroz dosadašnja proširenja, uz sve izazove, pokazala da je sposobna izvoziti stabilnost u svoje susjedstvo.

– Moramo se usaglasiti o zajedničkom jeziku kad je u pitanju zapadni Balkan, i to jednom za sva vremena. Ako to ne uradimo, naše susjedstvo će oblikovati drugi – rekao je Junker.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana