Građani Kosova stariji od 50 godina moći će da podnose zahtjeve za vize B1/B2 u ambasadi SAD u Prištini

Ambasada SAD u Prištini sa zadovoljstvom objavljuje da će odmah početi da prima zahtjeve od svih građana Kosova starijih od 50 godina za vize tipa B1/B2. Ranije su samo podnosioci stariji od 60 godina imali pravo da apliciraju za vizu tipa B1/B2. Budući da Ambasada SAD želi da obezbjedi visok nivo korisničkih usluga za podnosioce zahtjeva sa Kosova, i s obzirom na teškoće putovanja do Skoplja, odlučila je da proširi vizne usluge koje se pružaju u Prištini.

Potencijalni podnosioci zahtjeva moraju popuniti obrazac DS-160 za vizu (koji se može naći na veb stranici Ambasade SAD: https://xk.usembassy.gov/visas/) i navesti Prištinu kao mjesto iz kojeg apliciraju. Podnosioci zahtjeva mogu zatim putem veb sajta zakazati termin za vizu. Na dan zakazanog termina, platiće taksu za vizu (samo u dolarima ili evrima) u Ambasadi i imaće intervju sa konzularnim službenikom. Budite obavješteni da se ove procedure razlikuju od procedura podnošenja zahtjeva za vizu Ambasade SAD u Skoplju. Podnosioci zahtjeva koji su već platili svoju MRV viznu taksu onlajn ili putem Raiffeisen banke ne mogu koristiti ovu taksu kako bi aplicirali u Ambasadi u Prištini. Svi podnosioci zahtjeva moraju tokom intervjua dokazati da zadovoljavaju kvalifikacije za vizu. U većini slučajeva, odobrenu vizu možete podići u Ambasadi, narednog radnog dana poslije intervjua.

Ambasada SAD u Prištini se nada da će slijedeće godine pružiti dodatne vizne usluge. Molim vas pratite Ambasadu preko Fejsbuka za sve novosti i promjene. Pitanja možete poslati na [email protected]

VAŽNA NAPOMENA

  • Podnocioci zahtjeva moraju doći ne ranije od 15 minuta prije početka njihovog intervjua. Velike torbe ili oružje je zabranjeno u Ambasadi.  Kako bi ubrzali bezbjedosnu kontrolu, podnosiocima se preporučuje da ostave elektronske uređaje kući.
  • Ulaz u Konzularno odjeljenje vodi kroz stepenice i neravan teren.  Zbog ograničenog prostora, osobe koje ne podnose zahtjev za vizu ne mogu ući u Ambasadu. Podnosiocima sa ograničenom pokretljivošču ili kojima je potrebna pomoć člana porodice preporučuje se razmatranje mogućnosti podnošenja zahtjeva za vizu u Ambasadu SAD u Skoplju.
  • Bračni parovi mogu zajedno aplicirati u Prištini sve dok je jedan od bračnih parova stariji od 50 godina. Svi drugi podnosioci od 14 i 49 godina starosti, koji po prvi put podnose zahtjev za vizu  B1/B2, moraju da apliciraju u Ambasadu SAD u Skoplju.
  • Konzularno odjeljenje ima ograničene kapacitete za termine. Podnosioci moraju biti strpljivi ukoliko im željeni datum nije dostupan. Podnosioci koji treba hitno da putuju treba da apliciraju u Ambasadu SAD u Skoplju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana