Hapšenje Haradinaja pogoršalo odnose Prištine i Beograda

Kosovski analitičari ocjenjuju da je hapšenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja dodatno pogoršalo odnose Prištine i Beograda.

Analitičar Živojin Rakočević tvrdi da je dijalog Prištine i Beograda prekinut onog trenutka kada se Oliver Ivanović našao u zatvoru, što je prema njemu i suština problema.

Fadil Lepaja smatra da Srbija potjernicama protiv bivših pripadnika OVK ne doprinosi normalizaciji odnosa, dodajući da Beograd ima pravo da traga za osobama osumnjičenim za terorizam i ostala krivična dijela na Kosovu, ali pod određenim uslovima.

Analitičar Fadil Lepaja ističe da je nakon hapšenja Ramusha Haradinaja ugrožen proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

“Potrebno je to uraditi poštujući pravosudni sistem Kosova, u saradnji sa Specijalnim sudom i bilo kojim međunarodnim sudom. Srpski sudovi ne mogu suditi građanima Kosova”, rekao je on.

Rakočević ističe da je politika ubila pravdu koja ne postoji van etničkih principa na Kosovu.

“Najbolji evropski zakoni su upodobljeni OVK slobodi i samo korjenite i duboke promjene koje se događaju u svijetu donosiće dašak slobode za sve nas, koji tu slobodu nemamo”, ističe Rakočević.

Politički vrh Kosova mora da insistira na povlačenju svih potjernica, čak i po cijenu prekida dijaloga u Briselu, poručuje Lepaja, dodajući da su trenutni potezi srpske vlade kupovina vremena do početka mandata novog predsjednika SAD, nadajući se drugačijoj politici prema Balkanu.

“Srpska politika manje-više provocira, prebacujući krivicu za zastoj na kosovsku stranu i sa druge strane kupuje vrijeme, da bi krenula jačim zahtjevima, računajući na podršku gospodina Trumpa kada preuzme kormilo SAD-a”, kaže Lepaja.

Ni Rakočević ni Lepaja ne očekuju da će doći do izručenja Ramusha Haradinaja Srbiji.

Inače, Haradinaj bi već u četvrtak mogao da bude pušten na slobodu uz kauciju, ali bez prava napuštanja Francuske.

Izvor: (RTK2/Siniša Kostić)

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana