Islamski učenjaci pozvali zemlje Zaljeva na dogovor

Uoči samita Vijeća za zaljevasku saradnju, Međunarodna unija islamskih učenjaka pozvala zemlje Zaljeva da riješe međusobne probleme.

Međunarodna unija islamskih učenjaka pozvala je zemlje Zaljeva na odgovornost kako bi riješili međusobne nesporazume te postigli sveobuhvatan konsenzus.

Uoči samita Vijeća za zaljevasku saradnju, koji će biti održan u utorak u Kuvajtu, Svjetska unija islamskih učenjaka je uputila saopćenje u kojem apelira na zemlje Zaljeva da poduzmu potrebne napore u cilju rješavanja međusobnih problema, prenosi agencija Anadolija.

“Pozivamo lidere Zaljeva da prevaziđu međusobne sporove te pred Bogom i svojim narodima preuzmu odgovornost u cilju postizanja sveobuhvatnog konsenzusa”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se i kako muslimani trebaju više sarađivati kako bi u svojim zemljama postigli mir i stabilnost.

Blokada Katara

“Uzvišeni Allah je onima koji su u neslozi naredio pravedan mir, jer vi ste braća po vjeri. Lideri Zaljeva moraju prevazići lične nesporazume i sve probleme riješiti mirnim dijalogom”, navodi se u saopćenju Svjetske unije islamskih učenjaka.

Na kraju se naglašava da podjele unutar islamskog svijeta i nesporazumi između zaljevskih zemalja, kako se navodi, ohrabruju pohlepne koji žude za bogatstvom.

Samit Vijeća za zaljevsku saradnju bit će održan 5. i 6. decembra u Kuvajtu.

Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati, zajedno s Egiptom, u junu su nametnuli blokadu Kataru, optužujući Dohu da podržava “terorizam”.

Katar snažno odbacuje i negira te navode.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana