Jedina situacija kada temperaturu ne treba skidati lekovima

Prehlada i grip skoro uvek su pra─çeni visokom temperaturom koja nas ─Źini malaksalima i ote┼żava nam ─Źak i ustajanje iz kreveta

Visoka temperatura ili groznica je stanje kada temperatura naraste iznad uobi─Źajenog raspona, a u nekim situacijama se spu┼ítanje temperature lekovima ne preporu─Źuje.

Infekcije i upale uzrokovane virusima i bakterijama neretko prati i temperatura kao zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale. Spu┼íta se lekovima tek kada pre─Ĺe 38,5 stepeni, savetuje nema─Źki medicinski ─Źasopis ÔÇťApotheken UmschauÔÇŁ.

Stupanj groznice ne ukazuje nu┼żno na ozbiljnost situacije, jer ponekad manje oboljenje mo┼że da izazove visoku temperaturu, a neko ozbiljnije ne dovodi do toga. Posledica blagog pove─çanja temperature je zapravo znak ubrzavanja metabolizma ┼íto poma┼że u borbi protiv infekcije ili upale.

Visoka temperatura se razlikuje od sosobe do osobe, pi┼íe zadovoljna.dnevnik.hr. Na temperaturi od 39 stepeni mikrobi ne mogu da se razmno┼żavaju, a sposobnost da organizam proizvede visoku temperaturu je znak da je organizam sna┼żan i vitalan.

Kod visoke temperature dolazi do ubrzavanja metaboli─Źkih procesa za pet do osam puta, pove─çava se proizvodnja interferona koji spre─Źavaju razvoj virusa, koli─Źina gvo┼ż─Ĺa u krvi se smanjuje, a to je va┼żno za spre─Źavanje porasta broja bakterija. Pove─çava se pokretljivost i delovanje belih krvnih zrnaca koji uni┼ítavaju mikrobe. Kod temperature koja nije vi┼ía od 37,8 stepeni lekari ne preporu─Źuju spu┼ítanje lekovima jer se na taj na─Źin bolest produ┼żava. Virusi koji izazivaju disajne probleme razmno┼żavaju se na sobnoj temperaturi, a sa pove─çanjem temperature telo se bori protiv njih.

Za sni┼żenje temperature naj─Źe┼í─çe se koriste paracetamol, brufen, ibuprofen i sli─Źni analgetici i antiseptici. Poma┼że stavljanje mlakih obloga i tu┼íiranje mlakom vodom. Lekarsku pomo─ç obavezno potra┼żite ako temperatura pre─Ĺe 40 stepeni i ne spu┼íta se bez lekova ni nakon tri dana uz ose─çaj jake iscrpljenosti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐