Jedina situacija kada temperaturu ne treba skidati lekovima

Prehlada i grip skoro uvek su praćeni visokom temperaturom koja nas čini malaksalima i otežava nam čak i ustajanje iz kreveta

Visoka temperatura ili groznica je stanje kada temperatura naraste iznad uobičajenog raspona, a u nekim situacijama se spuštanje temperature lekovima ne preporučuje.

Infekcije i upale uzrokovane virusima i bakterijama neretko prati i temperatura kao zdrava i prirodna reakcija organizma na infekcije i upale. Spušta se lekovima tek kada pređe 38,5 stepeni, savetuje nemački medicinski časopis “Apotheken Umschau”.

Stupanj groznice ne ukazuje nužno na ozbiljnost situacije, jer ponekad manje oboljenje može da izazove visoku temperaturu, a neko ozbiljnije ne dovodi do toga. Posledica blagog povećanja temperature je zapravo znak ubrzavanja metabolizma što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale.

Visoka temperatura se razlikuje od sosobe do osobe, piše zadovoljna.dnevnik.hr. Na temperaturi od 39 stepeni mikrobi ne mogu da se razmnožavaju, a sposobnost da organizam proizvede visoku temperaturu je znak da je organizam snažan i vitalan.

Kod visoke temperature dolazi do ubrzavanja metaboličkih procesa za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, količina gvožđa u krvi se smanjuje, a to je važno za sprečavanje porasta broja bakterija. Povećava se pokretljivost i delovanje belih krvnih zrnaca koji uništavaju mikrobe. Kod temperature koja nije viša od 37,8 stepeni lekari ne preporučuju spuštanje lekovima jer se na taj način bolest produžava. Virusi koji izazivaju disajne probleme razmnožavaju se na sobnoj temperaturi, a sa povećanjem temperature telo se bori protiv njih.

Za sniženje temperature najčešće se koriste paracetamol, brufen, ibuprofen i slični analgetici i antiseptici. Pomaže stavljanje mlakih obloga i tuširanje mlakom vodom. Lekarsku pomoć obavezno potražite ako temperatura pređe 40 stepeni i ne spušta se bez lekova ni nakon tri dana uz osećaj jake iscrpljenosti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana