Kadri Veseli: Kosovski Srbi više se poštuju u Prištini nego u Beogradu

Kosovski Srbi više se poštuju u Prištini nego u Beogradu, tvrdi predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli boravio je proteklog tjedna u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Sastao se s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te sudjelovao na proslavi desete obljetnice proglašenja neovisnosti Republike Kosovo organiziranoj u Zagrebu. U razgovoru za Večernji list Kadri Veseli govorio je o odnosima između Hrvatske i Kosova, o napetim odnosima sa Srbijom te o optužbi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića za ubojstvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Veseli je objasnio i svoju izjavu kako se “Albanci neće zaustaviti do Niša ako se Srbija pokuša vratiti na Kosovo”. Između ostalog, govorio je i o velikom prijateljstvu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom te nam otkrio da će kosovski parlament uskoro pokrenuti proceduru usvajanja zakona prema kojem bi Hrvati na Kosovu imali svog zastupnika u parlamentu.

Ovih dana Kosovo obilježava 10 godina neovisnosti, jeste li zadovoljni ustrojem države?

Ovisno iz koje perspektive gledate. Ako se osvrnemo i pogledamo gdje je Kosovo bilo prije deset godina, puno smo napredovali. Uspjeli smo izgraditi državu koju i dalje razvijamo. Ali, ako pogledate gdje je naša težnja, tada nam preostaje još puno rada i truda. Tijekom 10 godina državnosti Republika Kosovo uspjela je konsolidirati održive i stabilne institucije. Formiramo infrastrukturu među najmodernijom u regiji. Na ekonomskom nivou postoji održiva financijska stabilnost s rastom ekonomskih parametra. Prije nekoliko tjedana potpisali smo ugovor vredniji od milijardu dolara za izgradnju nove energetske termocentrale. Na međunarodnoj razini Kosovo je priznalo 115 zemalja svijeta, postali smo članica mnogih međunarodnih organizacija, ali radimo i naša je težnja da postanemo članica UN-a, NATO-a i Europske unije. Isto tako, u strategiji proširenja na zemlje zapadnog Balkana Kosovo je prvi put obuhvaćeno kao nezavisna i suverena država od svih zemalja članica i očekujemo vrlo brzo da preostalih pet zemalja, članica EU, koje još nisu priznale državu Kosovo, to učini. Kosovo ima mnoge potencijale i resurse koji su još uvijek neiskorišteni, ali ubrzo će se staviti u funkciju ekonomskog razvoja. Republika Kosovo ostaje slobodna i suverena zemlja, orijentirana u cjelini na put euroatlantskih integracija, nepokolebljiva na putu prema Europskoj uniji i u stalnom prijateljstvu sa SAD-om. Na ovom putu Hrvatsku smatramo prirodnim partnerom.

Kako ocjenjujete svoj posjet Hrvatskoj?

Mislim da je potrebno intenziviranje odnosa između Kosova i Hrvatske u polju gospodarske suradnje, uz izuzetno dobru političku suradnju koju imamo. Vjerujem da parlamenti naših zemalja mogu učiniti još više u ovom pravcu. Hrvatska je prijateljska zemlja Kosova i ima važnu ulogu za europsku perspektivu Kosova. Na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem diskutirali smo o mogućnosti produbljivanja suradnje između naših zemalja, ali i o mogućnostima trgovačke razmjene jer kao dvije prijateljske zemlje imamo potencijala za još veću suradnju u području gospodarstva, osobito energetike, cestogradnje, graditeljstva, željezničke infrastrukture te informacijske tehnologije. Zahvalio sam na kontinuiranoj potpori koju Hrvatska daje Kosovu na euroatlantskom putu, kao i na sudjelovanju pripadnika OS RH u KFOR-u. Premijer Plenković izrazio je potporu Republici Kosovo u procesu europskih integracija obećavši nam da će Hrvatska pomoći svojim znanjem i iskustvom stečenim tijekom pregovora o pristupanju. S Hrvatskom imamo vrlo dobre i prijateljske odnose, koji su od uspostave diplomatskih odnosa prije deset godina podignuti na razinu prijateljstva i suradnje. Složio sam se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem da su naše zemlje spremne za produbljivanje i jačanje obostranih odnosa, prije svega u privredi, ali i u drugim područjima od zajedničkog interesa, poput prijenosa hrvatskih iskustava u euroatlantskim integracijama.

Nedavno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio vas direktno za ubojstvo Olivera Ivanovića, srpskog političkog lidera na Kosovu, nazvavši vas “gospodarom Kosova”?

To su besmislene izjave, u cjelini neodgovorne i ne vrijedi se uopće upuštati u bilo kakav komentar. Ja nisam nikakav gospodar Kosova niti je to tko drugi. Jedini je gospodar Kosova njegov narod.

Kako napreduje istraga o ubojstvu Olivera Ivanovića?

Mehanizmi pravosuđa rade intenzivno na rasvjetljavanju ovog ubojstva. Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati konkretne rezultate i da će počinitelji ovog teškog zločina biti izvedeni pred lice pravde.

Strahujete li da bi moglo doći do eskalacije sukoba na sjeveru Kosova između Albanaca i Srba?

Vrijeme konflikta i sukoba završeno je zauvijek ne samo na Kosovu već i na cijelom Balkanu. Kosovo je stabilna država, s funkcionalnim i demokratskim institucijama na cijelom teritoriju. Postoji vrlo relaksirajuća klima na sjevernom dijelu Kosova. Srpski građani Kosova već su zastupljeni na svim razinama demokratskih institucija, uključujući i sigurnosne snage Kosova. Postoji činjenica: kosovski Srbi više se poštuju na Kosovu nego u Srbiji. Naravno, uvijek trebamo biti pažljivi u odnosu na snage koje potiču na mržnju iz prošlosti.

Je li istina da se vi, predsjednik Thaçi i premijer Haradinaj protivite radu Specijalnog suda i trudite se staviti ga izvan snage u Skupštini Kosova?

Treba razumjeti činjenicu da je formiranje Specijalnog suda posebno za Kosovo podijelilo kosovsko društvo, političke stranke i zastupnike u kosovskom parlamentu. Taj je sud nepravda koja se čini Kosovu, ali u aktualnim okolnostima ne može se izbjeći iako se mogu stvoriti predrasude i nesporazumi. Kosovo se ponosi svojom borbom za oslobođenje od srpske okupacije, to je bila pravedna i čista borba! To je najponosniji dio našeg bića kao naroda.

Vaša izjava da se “Albanci neće zaustaviti do Niša ako se Srbija pokuša vratiti na Kosovo” podigla je prašinu. Koju ste poruku ovim riječima željeli uputiti vlasti u Beogradu?

Kosovo nema nikakvih teritorijalnih pretenzija ni prema jednoj susjednoj zemlji. Vjerujemo i radimo za politike dobrosusjedstva. Tijekom ovih 10 godina neovisnosti mi smo to dokazali na svim razinama. Moja poruka bila je jasna: nećemo dozvoliti da se ponovi prošlost i nećemo dozvoliti da Srbija ponovno zadire u suverenost Kosova ni u jednoj okolnosti.

Sastali ste se s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom. Što vam je rekao?

SAD je glavni partner Republike Kosovo. Mi imamo specijalne odnose i plodno prijateljstvo sa SAD-om. Sastanak s predsjednikom Trumpom bio je poseban trenutak za narod Kosova. Ja sam bio prvi lider regije kojeg je on primio. Trump je izrazio divljenje mojoj zemlji i nepokolebljivu podršku američke vlade Kosovu u svim procesima. Kosovo vjeruje predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Kada ćete na dnevni red parlamenta staviti prijedlog predsjednika Thaçija da Hrvati i Crnogorci dobiju zastupnike u kosovskom parlamentu?

Kosovo je država koja se zasniva na jednakosti svih građana, bez etničke ili vjerske razlike. Etničke zajednice jedno su od najvećih bogatstva koje imamo kao država i kao društvo. Mi smo odlučni konkretnim mjerama podržati i afirmirati svaki identitet, znači i hrvatskih i crnogorskih građana. Taj će se prijedlog vrlo brzo naći na dnevnom redu parlamenta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana