Kosovo uspostavlja direktne kontakte sa Trampom

Predsjednik Kosova Hashim Tha├ži prvi je balkanski lider koji je uspostavio direktne kontakte sa administracijom novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava Donalda Trampa, ka┼żu za Danas nezvani─Źno izvori iz Va┼íingtona, povodom aktuelne posjete Tha├žija Americi.

Kako obja┼ínjavaju sagovornici, Tha├ži, koji od ponedjeljka do ─Źetvrtka boravi u radnoj posjeti SAD, sastaje se sa ameri─Źkim potpredsjednikom D┼Żozefom Bajdenom u Bijeloj ku─çi, “ali su potvr─Ĺeni i njegovi susreti sa visokom republikanskim senatorima, kao ┼íto su Bob Korker, ┼íef odbora za spoljne poslove u Senatu, i senatorka D┼Żoni Ernst, koji se smatraju veoma bliskima Trampovoj administraciji, te razgovori sa liderima republikanaca i demokrata u Kongresu”.

Izvori Danasa komentari┼íu da je “jo┼í va┼żnije” ┼íto se kosovski predsjednik susreo sa dva veoma uticajna biv┼ía senatora, Bobom Dolom, “jedinim biv┼íim predsjedni─Źkim kandidatom koji je podr┼żao Trampa tokom izborne kampanje, imenovanim za zamjenika rukovodioca Trampovog prelaznog tima”, kao i D┼żejmsom Demintaom, ┼íefom uticajnog republikanskog instituta Heritid┼ż fondacije, za koga ameri─Źki mediji spekuli┼íu da “dolazi iz veoma konzervativnog krila Republikanske stranke i da jedan od najuticajnijih ljudi u Trampovoj prelaznoj upravi”.

“Fondacija Heritid┼ż ima zadatak da osmisli politiku nove ameri─Źke administracije, a Bob Dol je poznat kao jedan od najstarijih kosovskih lobista u SAD i jedna od glavnih ulica u Pri┼ítini nosi njegovo ime. Strani mediji su izvjestili da je upravo Dol ubjedio Trampa da razgovara sa predsjednikom Tajvana, ─Źime je okon─Źana ─Źetvorodecenijska tradicija ameri─Źkih predsjednika koji su izbjegavali kontakte sa Tajvanom kako ne bi izazvali gnev Kine. Tako─Ĺe, o─Źekuje se da ─çe Tha├ži imati i privatne sastanke u Njujorku sa ─Źlanovima budu─çeg Trampovog kabineta, a prema zvani─Źnom programu predvi─Ĺeno je da ima razgovore i u uticajnim organizacijama kao ┼íto su Atlantski savijet i Institut Brukings”, navode sagovornici Danasa iz Va┼íingtona.

“Potvr─Ĺivanje strate┼íkog odnosa”

Kosovski predsjednik je naveo da je cilj njegove posjete SAD potvr─Ĺivanje dugogodi┼ínjeg strate┼íkog odnosa izme─Ĺu Kosova i SAD, razgovori o evroatlantskim integracijama, kao i transformacija bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova. Ina─Źe, Kosovo je na drugom mjestu u svijetu, iza Izraela, po koli─Źini pomo─çi koju dobija od SAD po glavi stanovnika. Ilustracije radi, pro┼íle godine je potvr─Ĺeno da ─çe Kosovo dobiti nove investicije u vrijednosti od nekoliko desetina miliona eura od federalne agencije Milenijski izazovi za projekte iz domena energetike.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐