Kosovo uspostavlja direktne kontakte sa Trampom

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi prvi je balkanski lider koji je uspostavio direktne kontakte sa administracijom novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, kažu za Danas nezvanično izvori iz Vašingtona, povodom aktuelne posjete Thaçija Americi.

Kako objašnjavaju sagovornici, Thaçi, koji od ponedjeljka do četvrtka boravi u radnoj posjeti SAD, sastaje se sa američkim potpredsjednikom DŽozefom Bajdenom u Bijeloj kući, “ali su potvrđeni i njegovi susreti sa visokom republikanskim senatorima, kao što su Bob Korker, šef odbora za spoljne poslove u Senatu, i senatorka DŽoni Ernst, koji se smatraju veoma bliskima Trampovoj administraciji, te razgovori sa liderima republikanaca i demokrata u Kongresu”.

Izvori Danasa komentarišu da je “još važnije” što se kosovski predsjednik susreo sa dva veoma uticajna bivša senatora, Bobom Dolom, “jedinim bivšim predsjedničkim kandidatom koji je podržao Trampa tokom izborne kampanje, imenovanim za zamjenika rukovodioca Trampovog prelaznog tima”, kao i Džejmsom Demintaom, šefom uticajnog republikanskog instituta Heritidž fondacije, za koga američki mediji spekulišu da “dolazi iz veoma konzervativnog krila Republikanske stranke i da jedan od najuticajnijih ljudi u Trampovoj prelaznoj upravi”.

“Fondacija Heritidž ima zadatak da osmisli politiku nove američke administracije, a Bob Dol je poznat kao jedan od najstarijih kosovskih lobista u SAD i jedna od glavnih ulica u Prištini nosi njegovo ime. Strani mediji su izvjestili da je upravo Dol ubjedio Trampa da razgovara sa predsjednikom Tajvana, čime je okončana četvorodecenijska tradicija američkih predsjednika koji su izbjegavali kontakte sa Tajvanom kako ne bi izazvali gnev Kine. Takođe, očekuje se da će Thaçi imati i privatne sastanke u Njujorku sa članovima budućeg Trampovog kabineta, a prema zvaničnom programu predviđeno je da ima razgovore i u uticajnim organizacijama kao što su Atlantski savijet i Institut Brukings”, navode sagovornici Danasa iz Vašingtona.

“Potvrđivanje strateškog odnosa”

Kosovski predsjednik je naveo da je cilj njegove posjete SAD potvrđivanje dugogodišnjeg strateškog odnosa između Kosova i SAD, razgovori o evroatlantskim integracijama, kao i transformacija bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova. Inače, Kosovo je na drugom mjestu u svijetu, iza Izraela, po količini pomoći koju dobija od SAD po glavi stanovnika. Ilustracije radi, prošle godine je potvrđeno da će Kosovo dobiti nove investicije u vrijednosti od nekoliko desetina miliona eura od federalne agencije Milenijski izazovi za projekte iz domena energetike.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Knjigovodstvene usluge - Merlin Rama