Lulzim Kabashi na protestu u Prizrenu: Srbija polako realizuje bosanski scenario na Kosovu

┼áirom Kosova danas se protestuje zbog hap┼íenja Ramusha Haradinaja, predsjednika Alijanse za budu─çnost Kosova u Francuskoj po potjernici Srbije. Demonstranti zahtjevaju njegovo osloba─Ĺanje i kritikuju vlast zbog dijaloga sa Srbijom, nose─çi parole:ÔÇ×kriminalce tra┼żite u SribjiÔÇť

U organizaciji njegove partije Alijanse za budu─çnost Kosova, pod motom ÔÇ×Haradinaj je KosovoÔÇť danas su u Prizrenu, Gnjilanu, Pe─çi, Mitrovici, ─Éakovici i Uro┼íevcu u pet do 12 odr┼żani su protesti protiv, kako su rekli, uvrijeda i nepravde a povodom hap┼íenja Ramusha Haradinaja u Francuskoj.

Predsjednik ogranka Alijanse u Prizrenu, Lulzim Kabashi, rekao je pred okupljenima da bi nastavak dijaloga sa Srbijom u Briselu, nakon ovog hap┼íenja, bio poguban primjer daljeg ugro┼żavanja dr┼żavnosti Kosova. Nastavak dijaloga bi imao smisao samo kada bi se potpisani sporazumi implementirali i kada bi se Kosovo smatralo ravnopravnim pregovara─Źem, istakao je Kabashi.

ÔÇ×Na┼żalost, Srbija polako realizuje bosanski scenario na Kosovu, a na┼ía pregovara─Źka ekipa se hvali ÔÇÖpozitivnim rezultatima i uspesimaÔÇÖ ovog dijalogaÔÇť, kazao je Kabashi, dodaju─çi da je dijalog samo doprineo osna┼żivanju srpskog uticaja na Kosovu i destabilizaciji unutar zemlje.

ÔÇ×Ovo zadr┼żavanje biv┼íeg komadanta, biv┼íeg premijera, jo┼í jednom je dokazalo krhkost na┼íih institucija u ozbiljnim situacijama. Ako vlada ovako reaguje za jednu figuru kao ┼íto je Haradinaj, ┼íta mo┼że da o─Źekuje obi─Źan gra─Ĺanin?ÔÇť, upitao je on.

Na protestu u Pe─çi re─Źeno je da aktuelna politi─Źka klasa ugrozila kosovske borce.

ÔÇ×Moramo da se ujedinimo, da smo zajedno kako bi se prekinule ove politike protiv Albanaca i KosovaraÔÇť, kazao je Numan Bali─ç, ina─Źe pripadnik bo┼ínja─Źke zajednice, okupljenima u Pe─çi.

U Gnjilanu je zatra┼żeno i da se prekine dijalog sa Srbijom, ┼íto me─Ĺutim nije podr┼żala Skup┼ítina Kosova u utorak uve─Źe.

Alijansa za budu─çnost Kosova je nakon cjelodnevne rasprave o Haradinaju iznijela rezoluciju kojom se zahtjeva njegovo hitno osloba─Ĺanje ali i prekid dijaloga, s ─Źime se nisu slo┼żile vladaju─çe stranke.

(RSE)

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐