Mališani daju posebnu ljepotu obredima hadža

Tokom hadžskih obreda uvijek je bilo moguće, pa tako i ove godine, primijetiti i značajan broj mališana koji su u pratnji roditelja dio hadžskih obreda.

Više miliona vjernika i ove godine je obavila petu islamsku dužnost hadž, a hadžije su se nakon završenih obreda polako počele vraćati u svoju domovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obred hadža dužan je bar jednom u životu obaviti svaki punoljetan, pametan, zdrav i imućan musliman. Tako je i ove godine veliki broj muslimana iz cijelog svijeta pohrlio svetim mjestima kako bi izvršio ovu vjersku dužnost.

No, osim onih punoljetnih, tokom hadžskih obreda uvijek je bilo moguće, pa tako i ove godine, primijetiti i značajan broj mališana koji su u pratnji roditelja dio hadžskih obreda, pa su obično u naručju roditelja prisutni tokom tavafa oko Kabe, boravka na Arefatu ili bacanja kamenčića na Mini.

Osim hadžija različitih boja kože i nacija, djeca su jedan od elemenata koji pridaju posebnu ljepotu i raznolikost samom hadžu.

U saradnji saudijskog ministarstva obrazovanja i ministarstva za hadž, ove godine je pokrenut pilot projekat u okviru kojeg djeca koja tokom hadža zajedno s roditeljima borave u Mekki, vrijeme provode u ustanovama poput vrtića.

U ovim ustanovama djeca će boraviti dok njihovi roditelji i rodbina izvršavaju obrede hadža, što će im svakako biti značajna olakšica. 

 

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana