Malo sna djeci pravi mnogo problema

Djeca koja nedovoljno spavaju sklona su emocionalnim problemima, a kasnije i problemima sa prekomjernom težinom, zaključili su američki istraživači. Odgovornost za te probleme istraživači pripisuju roditeljima.

Brojne studije pokazuju da se navike o tome kako i koliko spavamo stvaraju rano u životu. Nastojanje da se beba uspava držanjem u naručju ili ljuljanjem nije dobra ideja.

Što se više roditelji uključuju u proces uspavljivanja kada je vrijeme za odlazak u krevet, veća je vjerovatnoća da će dijete postati zavisno od roditelja kad je u pitanju uspavljivanje.

Istraživači su ustanovili, s druge strane, da je broj sati tokom kojih dijete spava indikator da li će ono imati prekomjernu težinu kasnije u životu.

Njihova studija sugerira da bi djeca mlađa od pet godina trebala spavati najmanje 11 sati noću, djeca od pet do 10 godina – najmanje 10 sati, a ona starija od 10 godina – najmanje devet sati svake noći.

Oni koji su spavali manje, imali su 90 posto rizika da steknu prekomjernu težinu ili budu gojazni, u poređenju sa onima koji su spavali više sati.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana