Ministri Rasim Demiri i Pal Lekaj i čelnici koalicije Vakat u Duvskoj klisuri: Radovi na putu Prizren – Rečane počinju početkom 2018.

Danas su predstavnici Koalicije Vakat na čelu sa ministrom za regionalni razvoj, Rasimom Demirijem, zastupnicima Dudom Balje i Bahrimom Šabanijem, zamjenikom ministra za dijasporu, Ćerimom Bajramijem i svim službenicima kabineta ministra Demirija, primili u posjetu ministra za infrastrukturu u Vladi Kosova, Pala Lekaja.

Ministar Demiri sa saradnicima upoznao je Lekaja sa idejnim projektom izgradnje tunela (galerije) u kanjonu Bistrice na magistralnom putu Prizren – Rečane i kazao da je kanjon Bistrice trenutno najugroženiji i najrizičniji putni pravac na Kosovu gdje su, zbog čestog odrona stijena, putnici izloženi velikom riziku, a štete na vozilima su gotovo svakodnevna pojava.

Na sastanku je dogovoreno da se ovaj projekat realizuje u nekoliko faza, a prva faza izgradnje galerije od betona za zaštitu magistralnog puta treba početi početkom 2018. godine.

“Ovo je projekat koji je pokrenut od strane koalicije Vakat još prije nekoliko godina a radi se o kapitalnom projektu koji je od vitalnog značaja za građane Župe, Prizrena, a i čitavog Kosova. Nakon nekoliko sastanaka sa ministrom Palom Lekajem dogovorili smo se da izađemo na licu mjesta da upoznao ministra o kakvom je projektu riječ i da obavjestimo javnost da će se sa implementacijom ovog projekta započeti u 2018. godinu. Nakon današnje posjete preložićemo da se uvrsti u budžetu Kosova i ovaj projekat s obzirom da su određena neka sredstva za radove u Duvskoj klisuri, međutim ona nisi zadovoljavajuća za početak izgradnje ovog kapitalnog projekta. Nakon ove posjete na licu mjesta će izaći i ekipa ministarstva infrastrukture, odnosno njihovi inženjeri kako bi izvršili sve potrebne radnje za početak radova. Nadam se da ćemo uskoro imati pravi projekat i pravu njegovu vrijednost. Ono što je najvažnije jeste da će 2018. biti godina kada ćemo postaviti kamen temeljac i započeti realizaciju ovog kapitalnog projekta”, rekao je ministar za regionalni razvoj i predsjednik DSB-a, Rasim Demiri.

previous arrow
next arrow
ArrowArrow
Shadow
Slider

Ministar za infrastrukturu Pal Lekaj se zahvalio ministru, poslanicima Koalicije Vakat, zamjeniku ministra i ostalima toplom prijemu i kazao da su danas ovdje da se dogovore o jednom velikom kapitalnom projektu koji će biti u interesu svih građana naše države.

“Mi smo danas ovdje i razgovaramo o jednom velikom projektu za čiju je realizaciju zainteresovano naše ministarstvo, a ja lično. Izgradnja ove dionice će započeti 2018. godine ali ranije trebamo izvršiti sve pripreme neophodne za početak radova. Mi smo u službi svih građana i podjednako brinemo o svima, tako i o žiteljima ovog kraja i svim ljudima koji saobraćaju na ovoj dionici puta”, rekao je ministar Lekaj.

Poslanica u Parlamentu Kosova, Duda Balje je kazala da će realizacija ovog projekta biti u podjeljena u nekoliko faza.

“Mi kao poslanici ispred koalicije Vakat naravno ćemo podržati ovaj projekat. U 2018. godini izdvojit će se suma novca za izradu plana i prve faze izgradnje odnosno rekonstrukcije ove dionice puta. Poslije projekcije koja če doći od Vlade Kosova, mi ćemo kao poslanici u Parlamentu Kosova naravno dati svoj glas jer znamo svi da je ovaj put definisan kao najrizičniji put na Kosovu”, rekla je poslanica Balje.

Zamjenik miniistra za dijasporu, Ćerim Bajrami je upoznao ministra Lekaja sa idejnim planom projekta kojeg su sačinili inženjeri u ministarstvu infrastrukture.

“Od postojećeg idejnog projekta mislim da neće biti velikog odstupanja u odnosu na ovu skicu s obzirom da se radi o galeriji, odnosno otvorenom tunelu prema strani rijeke. Ovaj projekat je zapravo trebao početi da se radi jer je u budžetu za ovu godinu bilo planirano 250.000 eura upravo za početak izgradnje ove galerije. Za narednu godinu se planira 350.000 eura za početak ovih radova ali mi insistiramo da se taj budžet poveća uzimajući u obzir da će ovaj projekat koštati mnogo više”, kazao je Bajrami.

Na kraju je zatraženo od ministra da se napravi i adekvatno rješenje za normalno odvijanje saobraćaja tokom izvođenja radova.

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana