Može li se „ubrzati“ rast kose

Ako ste se zabrinuli zašto vam kosa svakog dana opada, nemojte paničiti jer je normalno da čovjek dnevno izgubi od 30 do čak 100 dlaka. Svaki put kada vam otpadne, vlas se regenerira i tako do 20 puta u toku života, a uz redovno održavanje svakog mjeseca biste trebali imati za centimetar dužu kosu.

Prirodne metode

Ako vam se čini da vam kosa ne raste, probajte je “ubrzati” nekim prirodnim metodama:

– Ispirajte kosu čajem od koprive dva puta nedjeljno poslije pranja.

– Pomiješajte malo maslaca, ulja i jednu kašiku čajevca, ostavite da se otopi, pa smjesu umasirajte u kosu. Zamotajte maramom i tako prespavajte, a sutradan isperite mlakom vodom.

– Napravite masku od dvije kašike maslinovog ulja i paradajza, zagrijte je i umasirajte u korijen kose. Držite dva sata, a zatim kosu operite na uobičajen način.

– Pomiješajte kašiku jogurta, pivskog kvasca, meda i pšeničnih klica i konzumirajte kašu tri puta nedjeljno.

– Svakog dana unosite cink, koji se najviše nalazi u kakao prahu, pšeničnim klicama, tamnoj čokoladi i sjemenkama bundeve.

Šta kosa govori o vama

Ako bi dlaka rasla tokom čitavog života, bez šišanja i prekomjernog opadanja, bila bi dugačka oko 10 m. Ženama kosa raste sporije nego muškarcima, ali zato oni brže ostaju bez nje.

Stručnjaci kažu da je kovrdžava kosa odraz srdačne i druželjubive osobe, ali ako stalno pokušava da je ispravi, znači da se time nesvjesno bori protiv haosa u emotivnom životu.

Za ljude sa tankom dlakom vjeruje se da imaju snažnu volju, kao što se onima sa uvijek srednjom dužinom prisuje da su visoko inteligentni, onima sa veoma dugom da su samosvjesni, a kratke frizure dokaz su ležernosti i životne opuštenosti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana