Najznačajniji islamski blagdan: Muslimani oblježavaju Kurban-bajram

Kurban-bajram ili Hadžijski bajram najznačajniji je muslimanski praznik i vrijeme obavljanja hadža.

Proslava Kurban-bajrama širom Balkana

Bajram-namaz klanjan je jutros u Bajrakli džamiji u Beogradu uz prisustvo velikog broja vjernika.

Kako je rekao reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, koji je predvodio bajram-namaz, najveći dar od Boga koji je čovek primio je dar života i dar znanja da znamo šta je smisao našeg življenja na ovom svijetu.

“Iskoristite svoju mladost pre starosti, iskoristite svoje zdravlje pre bolesti, iskoristite imetak pre siromaštva, iskoristite svoje vreme pre nego što budete zauzeti i napokon iskoristite svoj život pre smrti”, kazao je Nasufović u Bajrakli džamiji u centru Beograda.

U punoj Sultan Mehmet Fatihovoj džamiji u Prištini, održana je centralna manifestacija za teritoriju Kosova posvećena Kurban-bajramu.

Nakon klanjanja bajram-namaza bajramsku hutbu je održao kosovski muftija Naim ef. Ternava, koji je istakao da se islam angažuje za univerzalna prava čoveka, a da je Kurban-bajram škola sam po sebi.

“To je praznik koji potvrđuje božansko pravo na život. Nikome ne pripada da nepravedno proliva krv drugog”, kazao je muftija.

Kosovski muftija je poručio i da je na ovaj praznik potvrđeno, s posebnim naglaskom i pravo žene, pravo koje nastavlja da se zloupotrebljava, iako islam garantuje pravo žene da dostojanstveno živi, a ne da se zlostavlja.

Kurban-bajram počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza i u svim džamijama širom Crne Gore.

Centralna proslava Kurban-bajrama ove godine priređena je u Rožajama, dok je u Podgorici bajram namaz klanjan u Strarodoganjskoj i Osmanagića džamiji.

U Osmanagića džamiji, bajram namaz je predvodio Ismail ef. Dacić.

Ibrahimova odanost Bogu

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a.s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu.

Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno.

Hadži-bajram je vrijeme kada nekoliko miliona muslimana boravi u časnim mjestima Mekki i Medini kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Hadž podrazumijeva: hodočastiti Meku i Medinu, boraviti na Arefatu (mjestu sa kojeg je Božiji poslanik Muhammed.a.s. održao posljednju hutbu, propovjed, prije 14 stoljeća), zatim izvršiti obilazak K'abe, ubrzano hodati i trčati između Safe i Merve te obaviti ostale hadžske obrede.

Vjernici se okupili na brdu Arefat

U ponedjeljak se gotovo četiri miliona hodočasnika okupilo na brdu Arefat, nedaleko od Mekke.

U ranim jutarnjim satima, prvi dan Bajrama, na Mini se obavlja obred gađanja šejtana kamenom te tavvaf Kabi.

Stoga, dvije su radosti ovog blagdana: prva radost je žrtvovanje kurbana, a ovim djelima muslimani i praktično pokazuju brigu za druge ljude i njihove potrebe te ukazuju na jednakost i zajedništvo među ljudima i narodima.

Druga je radost obavljeni hadž, čime se hadžije, koji su Allahovi gosti, približavaju Allahu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, nadajući se Njegovoj nagradi i oprostu.

Traje četiri dana

U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, na Balkanu uopće te u svijetu u gotovo svim džamijama klanjan je Bajram-namaz.

Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije…

Izvor: Agencije

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana