NASA ima neobičnu molbu za ljude iz svih krajeva svijeta

NASA traži od ljubitelja neba iz cijelog svijeta da dijele s njom fotografije oblaka putem posebne aplikacije.

Ovaj projekat u saradnji s građanima NASA je sprovela radi validacije podataka sakupljenih pomoću šest instrumenata koji posmatraju Zemlju putem različitih satelita.

Instrumenti su dio projekta pod nazivom “Oblaci i svjetlosni energetski sistem Zemlje”, koji za cilj ima poboljšanje razumijevanja uloge oblaka u globalnim klimatskim promjenama.

Oblake je, međutim, ponekad veoma teško identifikovati s visine. Na primjer, tanke ciruse, najčešću vrstu visokih oblaka, teško je prepoznati u odnosu na snijeg, kaže NASA.

Zbog toga je sva satelitska posmatranja potrebno uporediti sa zapažanjima sa Zemlje.

Ukoliko želite da učestvujete u izazovu posmatranja oblaka, najlakši način da to uradite jeste da skinete aplikaciju GLOBE Observer, koja će vam korak po korak dati instrukcije kako da Nasi pošaljete svoje fotografije oblaka.

Ukoliko volite da posmatrate i analizirate promjene na nebu, ova aplikacija će dodatno unaprijediti vaše znanje iz astronomije.

Iz Nase kažu da su projekat posmatranja oblaka započeli sada, jer će oblaci na proljeće imati zanimljive aktivnosti. Promjena godišnjih doba može da bude olujna, a NASA želi dvostruko da provjeri podatke jednog od instrumenata, koji je poslala u svemir u novembru prošle godine.

Svi koji žele da njihove fotografije dođu do Nase, imaju vremena do 15. aprila za slanje maksimalno deset fotografija svakog dana.

Zadnje iz rubrike IT

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana