Naučnici i dalje neodlučni o štetnosti zračenja mobilnih uređaja

Studija provedena na Nacionalnom zdravstvenom institutu SAD, došla je do zaključka da normalno zračanje smartfona nije štetno po ljude. Da bi to dokazali, naučnici su grupu pacova ozračili 2G i 3G radiofrekvencijama. Rezultati su pokazali da im nije naškodila ni povećana doza radijacije.

U drugoj studiji, muški pacovi ozračeni 3G i 2G zračenjem dobili su rak na srcu, dok ženski nisu. U trećoj studiji ni ženke niti mužjaci nisu pretrpjeli nikakav štetan utjecaj po zdravlje, iako ih je ozračilo mnogo više radijacije nego što diktiraju standardi za mobilne uređaje.

U studiji koja je pratila razvoj potomstva, ženke i mladunci su imali smanjenu težinu, ali su narasli do pune veličine, a životni vijek im je bio duži od nego kod pacova koji nisu bili izloženi zračenju.

U komentarima studije naglašeno je da se iskustvo pacova ne može preslikati na ljude, s obzirom na to da su eksperimentalne životinje bile ozračene po cijelom tijelu, dok u slučaju ljudi zračenje najdalje ide od glave do bokova.

Također, treba naglasiti da testiranje nije bilo vršeno 4G frekvencijama, što znači da potencijalni rizik prouzrokovan 3G i 2G radiotalasima ne mora nužno biti u vezi sa LTE-om.

Raspravi o štetnosti mobilnih uređaja tako se još ne nazire kraj. Laboratorijska istraživanja daju samo ograničene ili površne informacije, o čemu svjedoče manje-više svi rezultati dugoročnih eksperimenata.

Jednio što najnoviji rezultati istraživanja dokazuju je to da izlaganje zračenju nema nikakvih kratkoročnih posljedica.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana