Nikolić i Dodik ponovo oživjeli ideje iz 90-ih i snove o “velikoj Srbiji” (VIDEO)

Manifestacija organizovana povodom neustavnog dana Republike Srpske ponudila je odgovore na pitanje odnosa rukovodstva susjedne Srbije prema BiH, odnosno ponovo je istaknula ambicije čelnika susjedne države i Republike Srpske.

Najprije je o tim ambicijama, upakovanih u priču o Srbima sa obje strane rijeke Drine kao žrtvama svih sukoba na ovim prostorima, govorio predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

– Imate poruku. Ja predstavljam građane Srbije. Sa mnom su i ministri u Vladi Srbije. Svi koji nešto o nečemu u Srbiji odlučuju danas, svi želimo da samo produbimo, da samo pojačamo naše specijalne veze i one naše najintimnije i najsakrivenije želje i ideje. O njima moj brat Mile govori otvoreno – kazao je Nikolić.

Njegov brat Mile, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, je, kao što je Nikolić najavio, mnogo otvorenije govorio o tim najintimnijim i najskrivenijim željama.

– Te ‘92. godine Republika Srpska je osnovana iz potrebe našeg naroda da živi slobodan, u slobodi da ima svoju državu i da tu državu u vremenu sanjamo da pripojimo i postanemo jedinstveni dio, zajedno sa maticom Srbijom – poručio je Dodik, naglasivši da će taj san “jednog dana biti ostvaren”.

Izbori u Srbiji jesu blizu, a mogući kandidat na tim izborima jeste ponovo Tomislav Nikolić, međutim naivno bi bilo zaključiti kako ovakvi zapaljivi govori služe isključivo u predizborne svrhe. Teritorijalne aspiracije Srbije prema BiH ne traju 25 godina, traju stoljećima. A čime zapaljivi govori na kraju rezultiraju, mogli smo se uvjeriti tokom agresije na BiH 90-ih godina.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana