NJEMAČKO RJEŠENJE ŠOKIRALO SRBIJU: Merkelova rekla Vučiću da prestane sa prijedlozima – “MORATE DA POTPIŠETE I TAČKA!”

"Čak mi je u jednom trenutku rekla 'možeš da me pozoveš kad hoćeš', ako bude bilo kakvih problema, da je pozovem da smirimo situaciju", rekao je on, naglasivši da je Nemačka apsolutno za očuvanje stabilnosti na Balkanu.

Predsjednik Srbije Aleksandr Vučić izjavio je, poslije razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da što se tiče Kosova za Srbiju nema dobrog rješenja.

“Kompromis podrazumijeva da i jedni i drugi budemo pomalo nezadovoljni ili pomalo zadovoljni, ali to znači mnogo bolju budućnost za nas”, rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

Vučić je poručio građanima da neće biti lako u budućnosti u političkom smislu što se tiče Kosova, ali da je zadovoljan razumijevanjem koje je danas dobio u Berlinu.

Naveo je i da kancelarka Merkel insistira da se mir i stabilnost čuvaju, po svaku cijenu, kao i da se složila da je u pogledu pitanja Kosova neophodno postizanje kompromisnog rješenja.

Vučić je istakao da je najveći dio razgovora sa Merkel bio na temu Kosova i da je veoma zadovoljan, jer je njemačka kancelarka željela da sasluša “naše argumente”.

On je podsjetio da je Njemačka priznala nezavisnost Kosova još 2008. ali da je danas mogao da iznese stavove Srbije i otvoreno govori o hapšenju šefa Kancelarije Vlade Sbije za Kosovo  Marka Đurića i neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja.

Ono na čemu je Merkel insistirala je da se mir stabilnost čuvaju po svaku cenu, da ne bude incidenata i provokacija, rekao je Vučić.

“Čak mi je u jednom trenutku rekla ‘možeš da me pozoveš kad hoćeš’, ako bude bilo kakvih problema, da je pozovem da smirimo situaciju”, rekao je on, naglasivši da je Nemačka apsolutno za očuvanje stabilnosti na Balkanu.

Merkel je na konferenciji za novinare uoči sastanka sa Vučićem, izjavila da vjeruje da će taj susret doprinijeti da se pronađe rješenje za pitanje Kosova, bez obzira koliko može biti teško.

Njemački mediji navode da je Merkelova Vučiću rekla da  treba da prestane da lobira u korist bilo kakvih ideja o razmijeni ili podjeli teritorija i da prestane da iscrtava mape.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana