Optužnica protiv Darka Tasića za ratne zločine u Maloj Kruši na Kosovu

Međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova podigao je danas optužnicu protiv D.T. za ratne zločine koji su počinjeni u Maloj Kruši između 25. i 27. marta 1999.

Optuženi je uhapšen u novembru 2017., na osnovu međunarodne potjernice, tokom pokušaja da pređe granicu iz Srbije na Kosovo i od tada se nalazi u pritvoru. Saznaje se da se radi o Darku Tasiću.

Optužnica je podignuta u Osnovnom sudu u Prizrenu, a kako stoji u saopštenju Specijalnog tužilaštva, D.T. je bio pripadnik srpskih rezervnih policijskih ili paramilitarnih snaga.

Optuženi se tereti za pljačku, namjerno uništavanje i zločin protiv ljudskog i ličnog dostojanstva, što su kršenje domaćeg zakona i međunarodnog humanitarnog prava.

„Optužbe se odnose na napad u salu Mala Kruša koji je počeo 25. marta 1999. od strane srpskih snaga, uključujući policiju i paramilitarce, tokom kojeg je civilno stanovništvo podvrgnuto brutalnim i nezakonskim ubijanjem, nečovečnom postupanju i teškoj patnji, iseljavanju, zastraživanju, pljački, skrnavljanju i uništavanju tijela žrtava od strane srpske agresije, sve to u toku dvodnevnog perioda“, navodi se u saopštenju.

Masakr koji se desio 26. marta 1999. u Maloj i Velikoj Kruši lišio je života više od 110 muškaraca, starosti od 12-90 godina.

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana