Pahor: Ako ispunite uslove, spremni smo da ubjedimo pet članica EU da priznaju Kosovo

Ako Kosovo bude ispunilo uslove, ako i dalje ima iskrene razgovore sa Beogradom i ako poštuje postignute sporazume, mi nemamo razloga da ga ne podržimo. Mi smo kao prijatelji Kosova spremni da ubjedimo pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova”, kazao je predsjednik Slovenije, Borut Pahor.

On boravi u zvaničnoj posjeti Kosovu. Danas se sastao sa kosovskim predsjednikom, Hashimom Thaçijem, a sutra će govoriti pred poslanicima u kosovskoj skupštini.

Pahor: Saradnja Kosova i Slovenije će se i dalje razvijati

“Očekujem da će Kosovo ratifikovati Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, da će poštovati postignut sporazum između Beograda i Prištine u Briselu i da će formirati Zajednicu srpskih opština,” kazao je Pahor takođe.

Na pitanje kako će se završiti dijalog Beograda i Prištine u Briselu, slovenački predsjednik je odgovorio:

“Niko ne može da kaže kada će se i na koji način završiti razgovori, ali je bitno da sporazumi budu uzajamno povjerljivi i da se poštuju.”

Obećao je i da će se saradnja između Kosova i Slovenije i dalje razvijati.

“Pomažući jedni drugima u regionu Zapadnog Balkana doprinećemo miru, bezbjednosti, blagostanju i evroatlantskoj perspektivi ovog regiona” saopšteno je iz predsjedništva Kosova.

Thaçi: Uvijek ćemo vam biti zahvalni

Hashim Thaçi je, sa druge strane, podsjetio da je Slovenija jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova:

“Uvijek ćemo biti zahvalni na priznanju koje ste dali Kosovu.”

Naš je cilj da što prije postanemo deo NATO-a, Evropske unije i organizacije Ujedinjenih nacija, dodao je.

“Kosovo je izgradilo sjajne odnose sa svim susjedima,” kazao je i istakao da Kosovo sarađuje sa Srbijom i da će se potruditi da ispoštuje sve sporazume postignute u Briselu.

“Kosovo nije Katalonija, a Srbija nije Španija”

Kosovski predsjednik je kazao i da su članice EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost podržale Ahtisarijev plan, te da sa tim zemljama Kosovo takođe ima odličnu saradnju:

“Ostao je formalni akt priznanja. Zato se mi nadamo da će Grčka, Slovačka, Rumunija, Kipar i Španija priznati Kosovo. Mi smo naglasili da svaki pokušaj da se napravi paralela između Kosova i Katalonije nije moguć, jer Kosovo nije Katalonija, a Srbija nije Španija. To se ne može porediti, zbog toga smatram da se Strategija o proširenju Zapadnog Balkana Žana Kloda Junkera, o kojom sam razgovarao sa gospodinom Pahorom, može ispraviti, odnosno dopuniti. Nije tajna da je Kosovo više očekivalo.”

Bez otvorenih pitanja

Slovenija i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, dodao je dalje:

“Drago mi je što su slovenački investitori prisutni na Kosovu i koristim priliku da pozovem sve koji žele da investiraju na Kosovu da to učine”, rekao je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana