Pametni telefoni uskoro dobijaju “neprobojno” staklo

Prozvođači pametnih telefona za zaštitu ekrana svojih uređaja najčešće koriste hemijski ojačano “Gorilla Glass” staklo. To bi uskoro moglo da se promijeni, budući da jedna američka firma planira da 2019. godine na tržište izbaci dijamantsko staklo za mobilne uređaje.

Kompanija Akhan Semiconductor radi na razvoju tehnologije izrade dijamantskih stakala za mobilne telefone, koja bi mogla zauvijek da stave tačku na razbijanje ekrana mobilnih uređaja.

Dijamanti su odlični poluprovodnici, koji dobro razvode toplotu, i imaju veliku čvrstinu. Na razvoju dijamantnih stakala kompanija radi više od godinu dana. Iako je prvi prototip već trebalo da bude predstavljen, rokovi su pomjereni za 2019. godinu, pošto testiranja u saradnji sa nekim proizvođačima mobilnih telefona uveliko traju.

Osnovna ideja nove tehnologije je da se dijamantski sloj nanosi na već postojeće Gorilla Glass ili slično zaštitno staklo.

Zahvaljujući dobrim provodničkim svojstvima, dijamantski sloj stakla bi omogućio nesmetano korišćenje ekrana na dodir. Ono što još trenutno predstavlja problem je postizanje minimalne refleksivnosti nanesenog dijamantskog sloja.

Čim ovi problemi budu prevaziđeni, uređaji sa “nesalomivim” ekranima bi mogli da se nađu na tržištu.

Osnivač kompanije Akhan Semiconductor, Adam Kan, međutim, ističe da je proces proizvodnje dijamantskih ekrana prilično skup, pa će tako “neprobojno” dijamantsko staklo, najvjerovanije, naći na telefonima iz premijum segmenta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana