Počeo je Ramazan: Bogati da se podsjete gorkog ukusa gladi koji siromašni osjećaju svakog dana

Počeo je mjesec posta za vjernike islamske vjeroispovesti. Ramazan je najvažniji, najodabraniji i poseban mjesec u islamu – vrijeme blagodati, božje milosti, ali i sveti mjesec, jer počinje objava Kurana. Ramazan su započeli i vjernici sa Kosova. Zvaničnici su im uputili čestitke.

“Post odlikuje visoke osobine morala i daje im savršen oblik. Da bi dobili titulu istinskog posta, posebno u ovom mjesecu, moraju da se pokažu uzdržanost i oprez u riječima i ponašanju. Post je škola humanosti,” poručio je vjernicima poglavar Islamske zajednice na Kosovu, muftija Naim Trnava.

Post, dodao je, kako se vjeruje ističe važnost solidarnosti, da se bogati podsjete gorkog ukusa gladi koji siromašni osjećaju svakodnevno.

“Ovaj blagosloveni mjesec jača moral i povećava predanost,” poručio je kosovski predsjednik, Hashim Thaçi i dodao da svim islamskim vjernicima želi “mnogo mira, ljubavi i tolerancije”.

Ovaj mjesec da vam donese više duhovnosti, prosperiteta i blagostanja. Neka ovaj mjesec posluži za jačanje osjećaja žrtvovanja, milosti i praštanja među ljudima, naveo je  premijer, Ramush Haradinaj.

Čestitke su stigle i od srpskih zvaničnika sa Kosova i iz Beograda.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana