Poslanica Duda Balje: Neka Vlada Kosova pronađe način da građanima vrati ukradeno

Jučer su na sjednici Skupštine Kosova od strane komisije za ljudska prava predložene preporuke koje se odnose na stvaranje mogućnosti za kompenzaciju finansijskih sredstava u iznosu od osam miliona eura za struju koju su građani plaćali a nisu je trošili.

Naime, Narodni advokat je po službenoj dužnosti započeo istraživanje za potrošnju i plaćanje električne energije koja se troši na sjeveru Kosova a koju stanovnici toga kraja ne plaćaju.

Zaključke do kojih je došao predstavio je ispred komisije za ljudska prava kojom presedava poslanica u Parlamentu Kosova, Duda Balje. Komisija je Narodnog advokata pozvala na sastanak a odmah poslije toga i Regulatornu agenciju ZRRE, koja je očigledno, bila ona od koje je i problem počeo.

“Direktor agencije Arsim Janova je ispred poslanika komisije priznao da su stanovnici juga Kosova plaćali za sjever Kosova, potvrdio nam je da se cijeli taj dio Kosova snabdeva elektricnom energijom koja se proizvodi na Kosovu i da postoji jedan ilegalni operator Srbije koji egzistira tamo. Struju koju su slali tamo nazvao je tehničkim gubitkom. Aktivnosti koje su se dešavale dovele su do kršenja pet aktuelnih vazećih zakona na Kosovu. Apelacioni sud u Prištini je donio privremene mjere u odnosu na koje od 01.01.2018. godine je zaustavljeno sa ovim protivzakonitim naplaćivanjem”, kazala je Balje za naš portal.

Članovi komisije za ljudska prava na celu sa Dudom Balje spremili su preporuke koje se odnose na to da sud kazni one koji su krivi i angažuje vladu da nađe način da se izrvši kompenzacija stanovnicima Kosova koji su plaćali za nešto što nisu trošili, a da istovremeno nisu bili svjesni toga.

“U razgovoru sa ministrom za finansije dobila sam informaciju da su angažovani eksperti iz Njemačke koji rade na iznalaženju načina da se novac vrati. Ono što je za mene kao predsjednice ove komisije važno je da se što prije nađe mogućnost za kompenzaciju jer su ljudska prava svih onih koji su plaćali prekršena, naravno tu imai veliki broj socialnih slučajeva koji su bili primorani da plačaju kako im KEK ne bi isključio struju. Kao komisija pratićemo slučaj, zajedno sa Narodnim advokatom do kraja i bićemo vrlo aktivni sve dok se svakom stanovniku Kosova ne vrati ono sto mu je oduzeto”, rekla je poslanica Duda Balje.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana