Postavljen krst na islamski spomenik u Podgorici

Islamska zajednica u Crnoj Gori smatra neprimjerenom bilo kakvu najavu o vra─çanju metalnog obilje┼żja u obliku krsta na Sahat-kuli u Podgorici.

Reaguju─çi na najave o vra─çanju krsta na Sahat-kulu, iz Me┼íihata Islamske zajednice su saop┼ítili da iskazuju najdublje po┼ítovanje prema hri┼í─çanskim i svim drugim simbolima monoteist─Źkih religija ali, kako ka┼żu, ÔÇťsamo ako je to saobrazno i primjereno odre─Ĺenoj arhitekturi, njenom nastanku, svrsi ili namjeniÔÇŁ.

ÔÇťSahat kula u Podgorici, kao i one u Starom Baru, Ulcinju, Herceg Novom i Pljevljima ÔÇô osmanlijsko i islamsko su naslje─Ĺe u arhitektonskoj i kulturnoj ba┼ítini. Uz to, svaka od njih je vakuf ÔÇô zadu┼żbina dobrih i plemenitih muslimana, dobrotvora koji su svoj imetak dali za njihovu izgradnju. Sahat kula u Podgorici je vakuf, odnosno zadu┼żbina porodice Osmanagi─ça, i to Mehmet pa┼íe, i jedna je od brojnih vakufskih gra─Ĺevina koju su ostavili ─Źlanovi ove ugledne podgori─Źke muslimanske porodiceÔÇŁ, saop┼íteno je iz Islamske zajednice.

Navode da nijedna od sahat-kula, kao ni d┼żamije i ostali objekti islamskih zadu┼żbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilje┼żje.

ÔÇťPrekr┼ítavanje Sahat kule u Podgorici novijeg je datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepo─Źinstva, otima─Źine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i ┼íirom Crne Gore. Godinama su predstavnici Islamske zajednice upozoravali na ove ─Źinjenice, na potrebu vra─çanja vakufa u prvobitno autenti─Źno stanje ÔÇô skidanja obilje┼żja krsta sa Sahat kule, ali i povratka mnogobrojnih gra─Ĺevina i zemlji┼íta u vlasni┼ítvo Vakufa. Sa nevjericom smo pro─Źitali u medjima da su visoki zvani─Źnici lokalne vlasti novi ÔÇô stari izgled vakufa Sahat kule dogovarali sa ─Źelni┼ítvom Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, potpuno zaobilaze─çi Islamsku zajednicu kao neposredno zainteresovanu stranuÔÇŁ, saop┼ítio je Me┼íihat IZ.

Apeluju na nadle┼żne da se prekine sa proizvodnjom ovakvih apsurdnih doga─Ĺaja, da se Sahat kuli vrati izvorni, autenti─Źni izgled i prekine sa vrije─Ĺanjem osje─çaja pripadnika islama u Podgorici i ┼íirom Crne Gore.

ÔÇťTako─Ĺe, tra┼żimo da se Rje┼íenje Uprave za za┼ítitu kulturnih dobara o konzervatorskim uslovima sanacije dostavi na uvid javnosti, kako bi se izakulisne radnje i manipulacije izvele na ─Źistac. Podsje─çamo da je Islamska zajednica autohtona u Crnoj Gori i ─Źini njeno vi┼íevjekovno dru┼ítveno bi─çe. Isto tako, mi imamo pravo i na svoj identitet i imovinu, bilo da je rije─Ź o sahat- kulama, d┼żamijama, ─Źesmama ili grobljima.

Ne─çemo dozvoliti njihovo dalje devastiranje, raskopavanje, uzurpaciju ili falsifikovanje identitetaÔÇŁ, navodi se u reagovanju.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐