Prava istina o tome da li ćete se zaista prehladiti ako sa mokrom kosom izađete na hladnoću?

Majke i bake su nas upozoravale da to nikako ne činimo, a evo šta kažu stručnjaci.

“Ne izlazi napolje sa mokrom kosom, prehladićeš se” – ovo je rečenica koju je svako od nas u detinjstvu čup barem jednom, međutim, da li zbog toga zaista možemo da se prehladimo?

Iako vam zbog hladnoće možda neće biti preterano prijatno, izlazak napolje sa mokrom kosom vas neće osuditi na prehladu i nedelju dana u mukama.

Prehlade i grip izazivaju virusi, i jedini način da se razbolite jeste da dođete u kontakt sa virusima koji ih izazivaju.

“Kako biste se razboleli, potrebno je da budete izloženi infektivnom agentu. Postoji nekoliko stvari koje cirkulišu tokom zime – influenca i različiti virusi prehlade. To je ono što stvarno izaziva prehlade. Ako izađete napolje sa mokrom kosom, nećete se razboleti”, tvrdi Pritiš Toš, stručnjak za infektivne bolesti sa Mejo klinike.

Ipak, on ne savetuje ljude da tumaraju sa mokrom kosom ili bez jakne na izuzetno niskim temperaturama jer na taj način izlažemo telo stresu, a u ekstremnim situacijama, mokro telo i hladnoća mogu da dovedu do hipotermije.

Naravno, svaki čovek može da zahači grip ili prehladu kada je napolju jer se njihova sezona poklapa sa hladnim zimskim vremenom koje pogoduje njihovom razmnožavanju.

Ali nećete se razboleti samo zato što vam je kosa mokra, napominje Toš.

Zadnje iz rubrike ZDRAVLJE

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana