Ramush Tahiri: Na proljeće vanredni parlamentarni izbori na Kosovu?

Kosovski analitičar Ramush Tahiri smatra da će ovaj saziv kosovskog parlamenta teško da izglasa Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

On ne isključuje mogućnost da će Priština na proljeće imati nove vanredne parlamentarne izbore.

Nije, naime, poznato da li će kosovski parlament i ove sedmice moći da obezbjedi dvotrećinsku većinu, neophodnu za ratifikaciju demarkacje sa Crnom Gorom s obzirom na to da Sporazum o tom pitanju ne podržava Srpska lista i opozicioni pokret Samoopredjeljenje.

Iako je premijer Kosova Ramush Haradinaj najavljivao da bi se Sporazum mogao naći na dnevnom redu Skupštine Kosova ove sedmice, analitičar Ramush Tahiri smatra da će ovaj saziv kosovskog parlamenta teško izglasati zakon o ratifikaciji.

Tahiri je za podgoričku Pobjedu rekao da vjeruje da će Kosovo na proljeće imati vanredne parlamentarne izbore zbog, kako kaže, nemogućnosti djelovanja vlade i nemogućnosti donošenja važnih odluka.

Tahiri podsjeća da za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom Kosovo nema potreban broj glasova poslanika jer se toj odluci suprotstavlja Srpska lista, koja, kako navodi, smatra da se time “Kosovo potvrđuje kao nezavisna država i da granica treba da bude između Srbije i Crne Gore, a ne između Kosova i Crne Gore”.

Problem je, dodaje on, i pokret Samoopredjeljenje, koji smatra da “međudržavnim sporazumom potpisanim 2015. godine Kosovo gubi 82 kvadratna kilometra svoje teritorije”.

“Izgleda da će Kosovo pokušati što je više moguće da odugovlači sa stavljanjem prijedloga zakona o ratifikaciji na dnevni red Skupštine. Time se prolongira i vizna liberalizacija od Evropske unije za građane Kosova, koji jedini u Evropi nemaju mogućnost slobodnog kretanja u vrijeme kada su to pravo izborili i Ukrajina i Gruzija”, rekao je Tahiri.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana