Reakcija Koalicije Vakat povodom izjave zamjenika ministra Gjergja Dedaja i paljenja zastave Republike Turske.

Zamjenik ministra u ministarstvu vanjskih poslova Gjergj Dedaj prije nekoliko dana je izjavio da je Kosovo vijekovima bilo okupirano od strane Otomanskog carstva a kasnije i od strane Srbije.

Njegova izjava je nai┼íla na o┼ítre reakcije pripadnika turske zajednice na Kosovu, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou. Parlamentarna grupa 6+ kojoj izme─Ĺu ostalih pripadaju dva poslanika turske zajednice i dva bo┼ínja─Źka poslanika, reagovala su odmah nakon izjave zamjenika ministra Gjergja Dedaja tra┼że─çi od premijera Ramusha Haradinaja njegovu smijenu.

O┼ítre reakcije su uslijedile i sa lokalnog nivova, ta─Źnije iz Prizrena gdje je turska zajednica najbrojnija. Neki od zvani─Źnika ove zajednice protiv Dedaja su podnijele krivi─Źnu prijavu u kojoj se navodi da rije─Źnik Gjergja Dedaja izaziva mr┼żnju, rasnu, vjersku i etni─Źku netrpeljivost.

Koalicija Vakat ─Źiji su poslanici godinama dio parlamentarne grupe 6+ koja se oglasila i odmah osudila izjavu zamjenika Dedaja, tako─Ĺer najo┼ítrije osu─Ĺuje izjavu zamjenika ministra u ministarstvu vanjskih poslova, Gjergja Dedaja.

U saopštenju za javnost ove koalicije stoji:

“Podsje─çamo ┼íiru javnost da Republika Turska bezrezervno podr┼żava Republiku Kosovo i da Bo┼ínjaci Kosova izra┼żavaju duboku zahvalnost za nesebi─Źnu podr┼íku koju Turska daje procesu izgradnje dr┼żave, pove─çanju broja priznanja i ─Źlanstvu u me─Ĺunarodnim organizacijama. Poslije rata na Kosovu, Republika Turska kontinuirano i kroz razli─Źite projekte i aktivnosti u─Źestvuje u izgradnji modernog kosovskog dru┼íta i pove─çanju kvaliteta ┼żivota samih gra─Ĺana na┼íe zemlje.

Izgradnja škola, puteva i realizacija na stotine drugih infrastrukturnih projekata kao i dugogodišnja pomoć u pospešivanju malih i srednjih biznisa je dokaz da je Turska veliki prijatelj Kosova i da se njena pomoć nastavlja u tom smjeru.

Neshvatljivo je ┼íto pojedinci podr┼żavaju izjavu ovog zamjenika pale─çi zastavu Turske, nazivaju─çi turski narod pogrdnim imenima.

Koalicija Vakat ponavlja svoj stav i najo┼ítrije se protivi izjavama koje ┼íire mr┼żnju protiv Republike Turske i turskog naroda”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐