Scaparrotti zabrinut zbog malignog utjecaja Rusije na Balkanu

General NATO-a se tokom izlaganja pred ameri─Źkim Senatom fokusirao na izazove povezane s ruskim utjecajem u regiji.

┼áef medijske slu┼żbe Odjeljenja ameri─Źke komande za Evropu, major Juan Martinez, izjavio je da je zapovjednik ameri─Źke komande za Evropu i glavnokomanduju─çi NATO snaga u Evropi, general Curtis Scaparrotti, 8. marta pred ameri─Źkim Senatom govorio o izazovima povezanim s “lo┼íim utjecajem” i “manipulacijom” Rusije u Evropi, a “posebno u Srbiji i na Balkanu”.

“Njegove primjedbe i komentari tokom izlaganja pred Vojnim komitetom ameri─Źkog Senata fokusirali su se na va┼żnost NATO saveza, izazove povezane s ruskim malignim utjecajem i naporima Rusije da utje─Źe i manipulira evropske narode, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredjeljenje Komande SAD-a za Evropu u borbi protiv terorizma”, kazao je Martinez za Tanjug.

Tanjug je uputio pitanja sjedi┼ítu NATO-a u Briselu da objasne stav generala Scaparrottija nakon izvje┼ítaja Al Jazeere Balkans da je on Srbiju identificirao kao “najve─çi problem” na Balkanu.

Uklju─Źeni u gotovo sve aspekte Evrope

Major ameri─Źke vojske Juan Martinez rekao je da je komanda oru┼żanih snaga SAD-a za Evropu u potpunosti predana svojim evropskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparenta u svom radu.

Martinez je Tanjugu dostavio cijeli transkript razgovora koji je general Scaparrotti imao s predstavnicima Odbora za oru┼żane snage ameri─Źkog Senata.

U dokumentu se navodi da je Scaparrotti izrazio zabrinutost zbog budućeg miješanja Rusije na Balkanu.

“Oni [Rusi] su uklju─Źeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jedan ili drugi na─Źin. Oblast za koju sam ja danas zabrinut jeste Balkan. To je podru─Źje koje smo, kroz rad me─Ĺunarodne zajednice i SAD-a, uspjeli odr┼żati stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom ja─Źanju. Ali, Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli fokus sa te regije”, poru─Źio je Scaparrotti.

Utjecaj na narode kao efekat narušavanja

On je pozvao na obnavaljanje fokusa na Balkan, nastavak reformi u oblasti sigurnosti i podizanje kapaciteta za anga┼żiranje SAD-a i me─Ĺunarodne zajednice na Balkanu.

“Da li mo┼żete biti konkretniji i re─çi nam ne┼íto vi┼íe o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet va┼íe zabrinutosti zbog ruskog mije┼íanja i utjecaja?ÔÇŁ, upitao je senator Tom Cotton.

“Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza…”

ÔÇŁNa Srbiju ili Republiku…”, pitao je Cotton.

“Na Srbiju”, odgovorio je Scaparrotti.

“Republika Srpska?”, ponovio je Cotton.

Za ve─çi vojni i diplomatski anga┼żman u regiji

“Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji o─Źigledna historijska veza, osje─çanje pripadnosti. Izme─Ĺu ostalog, i zbog toga postoji bolja mogu─çnost za ruski utjecaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, utjecaja na narode kao efekat naru┼íavanja, u nekim slu─Źajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju, ili s trojnom vla┼í─çu u Bosni i Hercegovini. To je moja zabrinutost, i vidio sam ja─Źanje toga tokom godinu i po dana mog mandata”, zaklju─Źio je Scaparrotti.

Reporter Al Jazeere Ivica Pulji─ç izvijestio je iz Washingtona prije tri dana da je “Scaparrotti izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi ┼íirenju ruskog utjecaja na Balkanu”.

Komandant NATO-a istakao je da su Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave ispustile iz vida podru─Źje zapadnog Balkana, zaklju─Źuju─çi da je potreban ve─çi vojni, ali i diplomatski anga┼żman u regiji, javio je Pulji─ç.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐