Skandal u Španiji: Real i Barca namještali utakmice, uhapšeno 28 osoba

Španiju potresa veliki fudbalski skandal. Tamošnji mediji objavili su da se 50 utakmica druge i treće lige nalazi pod istragom zbog sumnje da su bili namješteni!

U pitanju su utakmice koje su odigrane u sezoni 2015/16, 2016/17, i 2017/18, a na koje je upozorio Federbet. Federbet je neprofitna organizacija pri UEFA-i koja se bavi sprečavanjem ilegalnog klađenja koje podrazumjeva i namještanje utakmica.

Španska javnost je posebno iznenađenja što su među optuženim klubovima i Real i Barcelona, odnosno drugi timovi španskih velikana!

Mediji u ovoj zemlji prenijeli su da je policija u ponedeljak navečer odradila opsežnu akciju i privela čak 28 osoba. Također, mediji prenose da je Federbet dugo sarađivao sa španskim organima vlasti nakon što je ova organizacija uočila mnoge nepravilnosti u azijskim kladionicama.

– Problem namještanja utakmica je veliki u svim državama. U Španiji se najviše namješta na fudbalskim i teniskim utakmicama. Kada kažemo fudbal, mislimo na drugu i treću ligu. Sve je počelo u decembru 2015. i meča Paterna – Castellon. Od tada su mnoge nelogičnosti počele da se javljaju i da se dešavaju skoro svakog vikenda – rekao je Francesco Baranca, direktor Federbeta dodavši:

– Imamo algoritam napravljen na Univerzitetu u Luganu koji daje nevjerovatne rezultate. Klasičan primjer nekog namještenog meča jeste to kada kvota na golove, pri rezultatu 0:0, krene da pada. Zar nije logično da raste kako vrijeme na meču odmiče?

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana