Smartphonei s Androidom će naredne godine moći snimati 4K HDR video

Kompanija Qualcomm je otkrila detalje o svom novom Snapdragon 845 procesoru, koji će biti dio smartphonea i laptopa naredne godine, a koji će omogućiti pravljenje boljih fotografija, snimanje 4K HDR videa, kao i manju potrošnju energije.

Snapdragon 845 je direktni nasljednik ovogodišnjeg Snapdragona 835, koji nije samo procesor, nego skup procesora i sistema, kao što su CPU, GPU, ISP, i DSB, koji su dio jedne jedinice. Platforma koristi Qualcommove najnovije gigabit LTE i wifi modeme za povezivost.

Nova mogućnost je snimanje 4K HDR videa do 60 frameova po sekundi. Snapdragon 845 omogućava snimanje i slow motion videa rezolucije 720p pri 480 frameova po sekundi, kao i videa rezolucije 1080p pri 240 frameova po sekundi.

Snapdragon 845 donosi mnogo drugih poboljšanja uključujući bolje performanse, bolju povezivost i manju potrošnju energije. Qualcomm tvrdi da nova Adreno 630 GPU jedinica omogućava 30 posto bolju grafiku, 30 posto manju potrošnju energije i 2,5 puta brže prikazivanje sadržaja na ekranu. Također, omogućava mapiranje prostorija za VR i AR primjenu.

TrueWireless Bluetooth 5 sistem će omogućiti jednom uređaju da istovremeno emituje zvuk preko više zvučnika ili slušalica. Iz kompanije su rekli da ovaj sistem može omogućiti 50 posto uštede energije u slučaju korištenja bežičnih slušalica.

Snapdragon 845 će biti prisutan u smartphoneima na proljeće 2018. godine, a to će biti Samsungovi, HTC-ovi, LG-jevi, Googleovi i uređaji nekih drugih kompanija. Također, do kraja naredne godine će ih dobiti kompjuteri s operativnim sistemom Windows 10.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana