Stogodišnjaci otkrivaju: U čemu je tajna dugovečnosti?

Ričard Overton (112), najstariji muškarac i veteran u Americi, podjelio je savijet za dug i zdrav život.

Overton je 112. rođendan proslavio u petak. Ni u dubokoj starosti nema bolove, tvrdi. Zbog toga se mnogi pitaju – U čemu je tajna dugog i zdravog života? Na takvo pitanje Overton odgovara: nemoj umrijeti.

Overton svako jutro ustaje sa osmjehom, spreman za šalu, a ponekad puši 12 cigareta na dan. Takođe voli da pije viski. Kako je ispričao za strane medije, ima običaj da u jutarnju kafu dolije malo bubona “kao lijek”, a takođe popije dnevno jednu do četiri kafe.

Osim ovog zanimljivog Amerikanca savijete za dug život podelili su još neki stogodišnjaci. Najstarija žena Škotske Džesi Galan ispričala je jednom prilikom da je njen recept za dug život držati se podalje od muškaraca.

“Više donosi nevolje nego koristi”, rekla je tada. Galan, koja je preminula prošle godine u 109. godini života, takođe je dodala da treba redovno jesti kašu.

Gledis Got iz Engleske smatra da tajna njene dugovečnosti leži u tome što se nikada nije udavala niti imala dečka.

“Vjerovatno je to imalo neke veze sa tim. Jednostavno nisam mogla da dosađujem muškarcima”, rekla je u jednom intervjuu.

Ranije ove godine Junis Modlin iz Indijane proslavila je 102. rođendan.

“Uzimala je dve štangle crne čokolade dnevno i dremala često”, rekla je njena unuka.

Takođe nikada nije pušila ni pila i uvijek je vježbala. Možda je ipak tajna bila u čokoladi i dremanju, piše Gardijan.

Doris Oliv Neting prošlog petka dočekala je stoti rođendan sa čašom piva. I ne samo stoti, godinama unazad svakodnevno pije pivo i odbija da ijedan dan prođe bez jedne čaše ovog napitka.

Ema Morano, koja je preminula u 117. godini, rekla je jednom prilikom da su za njenu dugovečnost zaslužni dobri geni i tri jaja dnevno.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana