Sve tajne Putinove porodice

Poznato je da je Vladimir Putin bio u braku sa Ljudmilom 31 godinu i da s njom ima dvije odrasle k─çerke – Mariju i Jekatarinu ili Katarinu.

Dugo su se skrivale od javnosti, a jedino ┼íto je Putin prije nekoliko mjeseci priznao jeste da obje k─çeri ┼żive u Rusiji i da nisu javne li─Źnosti. Rekao je tako─Ĺer da se ne bave ni politikom ni biznisom i da imaju svoje karijere koje uspje┼íno razvijaju.

Marija Putin je starija i ro─Ĺena je 1985. godine. Studirala je biologiju na dr┼żavnom univerzitetu u Sankt Peterburgu i medicinu u Moskvi. Sve do nedavno je ┼żivjela u Holandiji, nedaleko od Haga i to sa svojim partnerom, holandskim biznismenom Joritom Fasenom. Stan u kojem su ┼żivjeli nedavno je prodan za 3.000.000 dolara. U javnost je iza┼íao podatak da je stan u kojem je ┼żivjela u Holandiji prodat.

O Joritu Fasenu se zna da je radio za Gazprom, najve─çu rusku naftnu kompaniju u kojoj je suvlasnik i ruski predsjednik. Fasen je zavr┼íio arhitekturu i jedino se zna da je 2012. godine imao saobra─çajku u Moskvi kad je na njegov auto naletio automobil ruskog bankara Matveja Urina. Nakon sudara Fasena su napali bankar i njegovi tjelohranitelji, ali nisu imali pojma s kim imaju posla. Ubrzo ih je stigla zaslu┼żena kazna. Urin je osim zbog izazivanja nesre─çe i nasilni─Źkog pona┼íanja, ubrzo zavr┼íio na 7 i po godina u zatvoru zbog pronevjere 517.000.000 dolara.

Fasen je u Gazpromu bio izvr┼íni direktor, a pojedini mediju su pisali da je par u braku i da imaju djecu. Putin je to potvrdio ranije ove godine da ima unu─Źi─çe, ali da ┼żeli da oni imaju normalno djetinjstvo i mladost i da ne odrastaju poput prin─Źeva.

Jekatarina Tihonova, ili samo Katerina, je Putinova godinu dana mla─Ĺa k─çerka. Zavr┼íila je u Moskvi njema─Źku ┼íkolu i udata je za sina Putinovog bliskog prijatelja. Rije─Ź je o 35-godi┼ínjem Kirilu ┼áamalovu s kojim je u braku od 2013. godine. Katerina nije ┼żeljela da bude prepoznata kao k─çerka najmo─çnijeg ─Źovjeka u Rusiji, pa je uzela prezime bake po majci. Bavila se plesnom akrobatikom i u tome bila vrlo uspje┼ína, a ve─ç tada, dok je bila sasvim anonimna, sumnjalo se da je Putinova k─çerka zbog jake fizi─Źke sli─Źnosti. Jekatarina je direktorica Fondacije za nacionalni i intelektualni razvoj, zatim Nacionalnog intelektualnog centra za rezerve, a vodi i Inopraktiku, nau─Źni centar vrijedan 1,7 milijardi dolara na Moskovskom dr┼żavnom univerzitetu.

Njen suprug Kiril ┼áamolov je jedan od najmla─Ĺih milijardera na svijetu, a magazin Forbes procjenjuje ga na 1,3 milijarde dolara. Njegova blistava karijera po─Źela je kad je jedva navr┼íio 20 godina. Ve─ç tad je bio postavljen za glavnog pravnog savjetnika za spoljno-ekonomske poslove u Gazpromu. Ve─ç 2004. postao je glavni advokat u pravnom odjelu Gazprombanke, a onda i konsultant ruskog ministarstva finansija za upravljanje dr┼żavnom imovinom, privatizacijom i reformom dr┼żavnih poduze─ça.

─îetiri godine kasnije, kad je navr┼íio 26 godina postao je potpredsjednik za poslovnu administraciju u petrohemijskoj kompaniji Sibur Holding. Kompanija ima sjedi┼íte u Moskvi, a Kiril je ba┼í tu stekao veliko bogatstvo. Ruska Vlada ima oko 38 posto dionica kompanije, a kad je 2014. godine kupila udjele u ruskoj tvornici cementa, Kiril je dio istog trena preba─Źen na nove poslove. Ipak zadr┼żao je mjesto u upravnom odboru Sibur Holdinga. Uz to osnovao je kompaniju Ladoga Management koji ─çe investirati u IT industriju in┼żenjerske usluge i sli─Źno.

Jekatarina i Kirili a prema pisanju Reutersa imali su 2015. godine imovinu vrijednu oko 2.000.000.000 dolara, a samo vila u Francuskoj vrijedi 3.700.000 dolara. Mnogi pamte njihovo rasko┼íno vjen─Źanje koje su organizirali u luksuznom skijali┼ítu Orekhovo nedaleko Moskve, u resortu ”Igor”. Sve je podsje─çalo na scene iz filma ”Dr. ┼Żivago”.┬á

Mladence su u resort dovezli u saonicama koje su vukla tri bijela konja. Pozvali su 100 uzvanica koji su tokom no─çi mogli i klizati na obli┼żnjem klizali┼ítu. Na ulazu u resort svi su morali osiguranju predati mobitele. Neki tvrde da bi Putina na idu─çim izborima 2024. godine mogla naslijediti upravo Jekatarina jer se on sam vi┼íe ne─çe mo─çi kandidirati za predsjednika. Otac ju ve─ç sad priprema za novu du┼żnost, a ona bi te godine trebala navr┼íiti 38.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐