Thaçi: Kosovo ne prihvata podjelu, razmjenu teritorije, ili autonomiju

“Kosovo ne prihvata podjelu, razmjenu teritorije, ili autonomiju,” rekao je Thaçi u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji u Prištini sa američkim državnim sekretarom za evropske i evroazijske poslove, Vesom Mičelom. Dijalog između Kosova i Srbije zaključiće se u skladu sa Ustavom i važećim zakonima Kosova, takođe je naglasio.

“Došao sam da podstaknem dijalog između Prištine i Beograda,” rekao je sa druge strane američki diplomata kojem je ovo prva posjeta regionu od kada je imenovan na ovu funkciju u januaru prošle godine, u okviru koje, poslije Prištini u ponedjeljak i utorak, u srijedu odlazi u Beograd.

Izvještavajući o ovoj posjeti mediji su naveli da je Mičel odbacio vijest iz Beograda da navodno donosi novi plan za rješavanje kosovskog pitanja, nazivajući to spekulacijama.

Plan od četiri tačke, kako su srbijanske Večernje novosti objavile, navodno predviđa da i dalje neformirana Zajednica srpskih opština – dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture, dok bi Beograd, sa druge strane, omogućio Prištini ulazak u međunarodne organizacije, iako se ne precizira u koje, odnosno da li su to i Ujedinjene Nacije, a što Priština traži.

Ipak, “u kontekstu sve življe neformalne opcije o podjeli Kosova, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sjever,” takođe su navele Novosti.

Kosovski mediji su prošlog mjeseca intenzivno izvještavali o navodnim razgovorima o “podjeli”, odnosno “razmjeni teritorija”, odnosno “etničkom razgraničenju” i to između, navodno najviših srpskih i kosovskih predstavnika, uz umješanost albanskog predsjednika Edija Rame, kao i grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa. Thaçi se nakon serije napisa, potom, javno distancirao od ideje o podjeli. Etničko razgraničenje i to na Kosovu više puta je takođe pominjao i srpski ministar Aleksandar Vulin.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana