Thaçi: Kosovo u svemu naj, a i dalje je izolovano

Kosovo se suočava sa paradoksima posebne vrste, jer je bez ikakve sumnje najviše proevropska država, najviše pro-NATO i pro-američka na svijetu, a i dalje je najizolovanija, izjavio je juče u Prištini predsjednik Hashim Thaçi.

– Kosovo je primjer ne samo u ovom djelu Evrope za međuvjersku i međuetničku toleranciju, ali nažalaost još se nismo učlanili u Unesko zbog političkih barijera Srbije i ostalih država koje zloupotrebljavaju Unesko u političke svrhe – rekao je Thaçi na konferenciji “NATO i Zapadni Balkan: Regionalne dinamike u eri globalnih bezbjednosnih izazova”.

 On smatra da je Kosovo šampion u regionu u borbi protiv nasilnog terorizma, nasuprot činjenici što je ostavljeno po strani i što još nije postalo član Interpola, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu  predsjednika.

Thaçi tvrdi i da je Kosovo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je ranije započela dijalog za istorijsko pomirenje među Albancima i Srbima, putem stvaranja Komisije za istinu i pomirenje.

– Nasuprot velikoj tragediji koja je izazvana tokom ratnih godina, ja kao predsjednik Kosova, ali i ostali političari iz ove zemlje, želimo da zaključimo poglavlje neprijateljstva sa Srbijom, normalizujući, putem dijaloga u Briselu, odnose sa ovom susjednom državom – rekao je on.

Thaçi je rekao da tokom naredne godine treba da postignemo, da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju.

Prema njegovom mišljenju, Kosovo je najbolji primjer reakcije NATO-a na najveći izazov sigurnosti u to vrijeme u Evropi.

– KFOR, koji je garant stabilnosti na Kosovu, najuspješnija je misija mira na svijetu decenijama zaredom. Kosovo je danas stabilna država sa jasnim težnjama – rekao je Thaçi.

Naredna godina, prema njegovom mišljenju, može biti odlučujuća za evro-atlantsku perspektivu Zapadnog Balkana i da to zavisi od spremnosti u regionu da se prevaziđu otvoreni problemi.

– Puno radim na tom aspektu, jer ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrih susjedskih odnosa – rekao je on.

Govoreći o procesu transformacija Bezbjednosnih snaga Kosova, Tači je najavio da će, obezbjeđujući podršku za izmjenu Ustava, Priština u potpunom partnerstvu sa SAD i NATO stvoriti Oružane snage Kosova.

Naš cilj je da postanemo sastavni dio Partnerstva za mir (PFP) i da se učlanimo u NATO, rekao je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi.

Zadnje iz rubrike

Najnovije vijesti »

Popularno

Facebook

Fotografija dana